horoszkóp

Debreczeni Zita mindig kreatív

2007.08.27. 08:00
A modellbe az Első Budapesti FotoMarathon sajtótájékoztatóján botlottunk bele, aki eddigi pályafutásáról mesélt a Velvetnek. Mindig kreatív és érdeklődő volt. Miután megkapta Majkától az áhított fényképezőgépet már más munkája is van, mint a pózolás. A kamera másik oldaláról Debreczeni Zita jelentkezik.

A modellről kiderült, hogy a hobbija már a munkája is egyben. A Majoros Pétertől kapott fényképezőgéppel kezében egy új világ kapuja tárult ki előtte, ahova ő bátran be is lépett és ezt azóta sem bánta meg. "Januárban kaptam ezt a gépet Petitől a születésnapomra. Igazából a rákövetkező hónapban, azaz februártól kezdtem el ezzel az egésszel foglalkozni. Akkor a kliprendező Indiánnal és az ő kis stábjával mentem és fotóztam az összes forgatást. Volt egy Gáspár Laci klip, de hogy hogyan voltak sorrendben, azt már nem tudom. Volt egy Desperado, aminél látszik is az egyik fotóm, mikor zuhan az autó és ráközelített kamerával, na azt én csináltam. Aztán volt még Tankcsapda, Bartók Krisztián és Szekeres Adrienn is. Petinek is két videóklipjét fotóztam és a Tóth Veráékkal is dolgoztam."

Debreczeni csak egy kifogást tudott emelni a fényképezés ellen, ami egy profit azért nem térít el a céljaitól. "Én mindig imádtam fotózni, viszont ez egy olyan hobbi, ami azért elég drága. Ha ezt elkezdi valaki csinálni és komolyan is gondolja, az nem kis összegbe kerül. Most voltam objektíveket nézni és amire szükségem lenne, az háromszáz vagy sokszázezer forintba kerül. Az én fényképezőgépem is jó párszázezer forintba került. Nem gondoltam, hogy nekem majd egyszer lesz egy ilyenem, mert nagyon drága."

A modell egykori és jelenlegi önmagáról szerencsére csak szuperlatívuszokban tudott beszélni, így feleslegesnek éreztük, hogy firtassuk a tehetségét. "Én mindig imádtam rajzolni, kreatív gyerek voltam már akkor is. Tök jó képeket festettem, mindig imádtam, főleg ami a kreativitással kapcsolatos, és a fényképezés is az. Nyolc éve modellkedem, imádtam visszanézni magamat a képeken. Most viszont jó azokat a képeket is visszanézni, amiket én csináltam."

Már fizetnek érte

"Van egy újság, amely átveszi a fotóimat és tök jó volt megnézni, - címlapot is fotózok, meg belső anyagot is - belül pedig ott van, hogy fotós Debreczeni Zita és ezt tök jó látni." Debreczenit nem kímélte a szakma, neki is végig kellett mennie azon a szamárlétrán, amin minden földi halandónak. Először ingyen dolgozott, hogy megtanulja az összes fogást, és utána valahogy már maguktól érkeztek a felkérések.

"Azok a videóklipek, amik be voltak világítva, meg minden, és nekem csak kattogtatnom kellett, az volt a jó. Ezeket a képeket odaadtam az énekeseknek és kikerültek a sajtóanyagba. És olyan dicséreteket kaptam érte, aminek tökre örültem. Nem azt mondták, hogy mennyire szörnyű meg rossz, hanem hogy van benne fantázia és tök jól látom a dolgokat. Nem tudnék olyan fotós lenni, aki órákat ül, hogy lefotózzon egy vaddisznót egy erdőben. Vannak ilyenek, de én viszont nem tudnék ilyen lenni."

Debreczeni nem aprózta el, mikor arra kértük, határozza meg milyen témához vonzódik a leginkább. "Túl pörgős ember vagyok és engem igazából ez a divat része érdekel. Nagyon szívesen fotóznék portfoliót, modelleket, divatot, de az, hogy egy virágot vagy egy fát, az kevésbé mozgat meg. Minden, ami az életemben zajlik, az valamilyen úton-módon a divattal kapcsolatos." A modellt már alkalmazzák egy újságnál is, vagyis rendszeres fizetést kap, tehát komolyan kell vennünk, ha egy géppel a kezében közelít felénk.