Hajba kapott Jimi Hendrix rokonsága

2004.06.30. 11:49
Bíróságon csatározik a Hendrix család. A gitárlegenda rokonai a zenész posztumusz albumainak eladásából és jogaiból rájuk eső részt követelik. Míg egyikük szórja a pénzt, a másikat állítólag kirekesztették a vagyonból.
A vita Al Hendrix, Jimi apjának végakarata kapcsán robbant ki, aki a rocksztár 1970-es halála óta valamennyi jogot magáénak tudhatja, írja az Ananova. Jimi fivére, Leon ugyanis azt állítja, hogy igazságtalanul hagyták ki őt a végakaratból, mégpedig mostohatestvére, Janie Hendrix parancsára. Utóbbi egyébként jelenleg az énekes unokatestvérével, Robert Hendrix-szel vezeti az Experience Hendrix vállalatot, ami a Hendrix-vagyon ügyeit intézi.

"Itt egyértelműen kapzsiságról van szó" - mondta Leon ügyvédje, Robert Curran nyitóbeszédében a King megyei fellebbviteli bíróságnak.

Családi különbségek

Jimi Hendrix
"Janie-nek mostanáig nagyon-nagyon jó élete volt. Családjával első osztályon utazgat a Föld körül, limuzinokkal furikázik és a legdrágább hotelekben száll meg" - vázolta az ügyvéd a tékozló örökös életmódját.

Mindeközben a többi rokon - Al Hendrix akaratának engedelmeskedve - állítólag azon erőlködik, hogy kijöjjön áruházi ügyintézői és egyéb alacsonyan fizetett munkáiból, noha ugyanúgy részesülniük kellene a posztumusz kiadványok értékesítéséből származó bevételekből, a jogdíjakból és további ehhez kötődő eladásokból.

Az 56 éves Leon Hendrix azért perel, hogy Janie-t kiűzze a cégvezetői pozícióból és hogy módosítsa apja végakaratát. Al Hendrix egyébként 2002-ben halt meg, 82 évesen.

A tudósítások szerint Janie Hendrix a bíróságon mindössze szemét forgatta és lesújtó pillantásokat vetett, amikor Leon Hendrix és néhány egyéb családtag ügyvédje felsorolta állítólagos pénzszórásának hosszú listáját. Ügyvédje, John Wilson a bírónak elmondta, hogy a pénz egy részét már visszafizették, és egy speciális könyvvizsgálat fogja kideríteni, hogy még mennyit kell visszatéríteni.

Az eredeti végrendelet

A vita tárgyát tehát Al Hendrix végrendelete képezi, Wilson pedig nem akarja, hogy gyerekeinek bármiféle köze legyen a céghez vagy pénzt kapjon tőle.

Egy 1996-os változat szerint Al Hendrix akkori végakaratában a vagyon 24 százaléka Leon Hendrixet illeti, 38 százalék a mostohalányát és a maradék a többi kedvezményezettnek megy. Ezt a végrendeletet írta újra egy évvel később, állítólag azért, hogy Leon kimaradjon belőle.