horoszkóp

Hepatitistől retteghet Beyonce és di Caprio

2007.02.28. 12:02
Tizenhárom eseményen készített ételeket egy hepatitis A-val fertőzött szakács. Az egyik eseményen Beyonce és Leonardo di Caprio is lakmározott főztjéből, ezért most jobb, ha sürgősen beoltatják magukat.

Nyomatékosan figyelmeztette a Los Angeles-i Népegészségügyi Hivatal azt a 3500 fős gyülekezetet, akik Valentin-napon részt vettek a Sports Illustrated című lap fürdőruhás modelleket felvonultató partiján, hogy akut hepatitis A fertőzéssel veszélyeztetettek. Az esetlegesen megfertőzött vendégek listáján olyan nevek szerepelnek, mint Beyonce Knowles, Leonardo DiCaprio vagy a szupermodell Veronica Varekova.

Be kell oltatniuk magukat

A Los Angeles-i egészségügyi hatóság közölte, hogy a Wolfgang Puck Catering szolgálat egyik szakácsánál nemrégiben diagnosztizálták a hepatitis A-t. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a szakácson kívül senki más nem fertőződött meg az ételszolgálatnál. A hatóságok a Los Angeles Times című lapnak elmondták, hogy nagyon kicsi az esélye, hogy a vendégek közül bárki is elkapta a betegséget, mely egyébként májgyulladással jár és a hepatitis fajtái közül a legkevésbé veszélyes.

A hatóság mégis nyomatékosan kéri, hogy aki részt vett a partin vagy a cég által kiszolgált 13 esemény bármelyikén február 1-20. között - ekkor vett részt az ételek elkészítésében a beteg szakács -, hogy a biztonság kedvéért kérjen immunglobulin oltást. Ez a felhívás különösen azokra vonatkozik, akik főzetlen ételt ettek az eseményeken.

Ki tudja, mennyien ettek

A Puck képviselője nem árulta el, pontosan mely egyéb eseményen látta el a cég a cateringet, mint ahogy azt sem fejtette ki, hány ember fertőződhetett még meg a betegséggel. Annyit azonban leszögeztek, hogy az Oscar-gála Governor's Ball vendégei közül senki nem volt kitéve a veszélynek.

Összeesküvés-elméletek kedvelőinek jó hír, hogy az Oscar-díj gálavacsoráját is Wolfgang Puck és csapata készítette, immáron tizenharmadszor. A szakács egyébként a a sztárszakács éttermében nem dolgozott, így annak vendégeire nem terjedt ki a figyelmeztetés.

Mi az a Hepatitis A?
A hepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőzéses májártalmak gyűjtőneve. Vezető klinikai tüneteikben sok a hasonlóság, jellemző a májgyulladás és a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól. A csoport betegségeit a kórokozók alapján nevezték el. A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik és X-szel jelölik a még nem azonosított vírusokat.

A Hepatitis A a tápcsatornán keresztül terjed, a betegség hirtelen kezdődik, néhány napig tartó láz, elesettség, étvágytalanság, sötét vizelet, sárgaság jellemzi. Lappangási ideje leggyakrabban 28-30 nap. Különösen trópusi éghajlatú országokban nagyobb a magasabb a fertőzésveszély. Ilyen esetben csak forralt vizet fogyasszunk, ebben mossuk meg alaposan a zöldségeket és gyümölcsöket is, amelyeket ajánlott meghámozni.
(Forrás: Wikipedia)