A Mona Lisa mosolya című moziban feltűnő jazz-zenész hölgyek nemi diszkriminációval vádolják Julia Roberts színésznőt, aki elmondásuk szerint kevesebb járandóságot fizetett nekik, mint férfi kollégáiknak. Jeanne Daly, Jill McCarron, Ada Rovatti és Lauren Sevianhave, a jazz-kvártett tagjai polgári peres eljárás keretein belül igyekeznek érvényt szerezni jogaiknak a manhattani Legfelsőbb Bíróságon. A megbeszélt összeg felét kapták filmbeli szereplésükért.

Roberts és produkciós irodája visszavágtak a vádakra, s beperelték a négy zenészt, mondván a "kvártett tagjainak zaklató, bosszantó és idegesítő megnyilvánulása csak és kizárólag abból a célból történt, hogy minél nagyobb összeget csikarjanak ki a színésznőtől".

Jeanne Daly, az együttes egyik tagja másképp értékeli a történteket: "Julia Roberts egy professzort alakít a filmben, aki azért harcol, hogy a nők álljanak ki jogaikért és törjék át a sztereotípiák okozta korlátokat. Ennek ellenére itt vagyuk mi, a negatív diszkrimináció elszenvedői. Igazán szánalmasnak tartom."

Eredetileg 790 dolláros (körülbelül 163 ezer forint) fizetést beszéltek meg nyolcórai munkáért, azonban amikor át akarták venni az összeget, akkor vették észre, hogy csupán 395 dollár (81 ezer forint) áll a számlán. Ezzel szemben a filmben szereplő férfi zenészek egynapi munkáért 630 dollár (130 ezer forint) fizettséget kaptak.