A Kossuth-díjas, kíváló művész, Avar István pénteken ünnepélyesen elhelyezte kézlenyomatát a fővárosi Király utcában lévő Pizza Hut étteremben, és az emlék az Uránia Nemzeti Filmszínházban őrzött Csillagok Falára kerül. Az ünnepélyes eseményen a kitüntetést szponzoráló Hemingway Alapítvány nevében Szeidl Tamás üdvözölte a színészt, akit a díjat odaítélő kuratórium részéről Horváth Ádám rendező köszöntött.

Avar István akár születésnapi ajándéknak is tekintheti a kitüntetést, mivel 1931. március 20-án látta meg a napvilágot Egercsehiben. "A magyar színészet kiemelkedően nagy művésze, aki hihetetlenül szerény ember" - méltatta az ünnepelt érdemeit Horváth Ádám. "Nem a díjak és kitüntetések a legfontosabbak Avar István életében, hanem az az odaadó szeretet, amellyel körülveszik" - jegyezte meg a rendező, aki átnyújtotta a színésznek az alapítvány emlékszobrát és plakettjét.

Számtalan díj után "ez a megtiszteltetés azért fontos, mert nem állami kitüntetés, hanem a szeretet jele" - mondta a hibátlan eleganciával öltözött, boldog és jókedvű Avar István.

A színész kézlenyomata az 54. a Csillagok Falán, amelyet 1992-ben alapított a Hemingway Alapítvány. Elsőként Tolnay Klárit érte a megtiszteltetés.