Kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy Michelangelo Buonarotti, akinek nevéhez többek közt a híres Sixtusi Kápolna freskói is fűződnek, valószínűleg az autizmus egyik ritka válfajában, az Asperger szindrómában szenvedett.

Az Asperger szindróma az autizmus egy enyhébb formája, a páciens társadalmi beilleszkedésében okozhat zavarokat. Két, erre a betegségre szakosodott pszichiáter szerint a művész "nehéz személyisége" is ennek a betegségnek a tünete lehetett.

"Michelangelo rendkívül zárkózott és magányos volt" - mondta el Dr. Muhhamad Arshad, a dublini Trinity College professzora. "Rendkívül elkülönült életmódot folytatott, tulajdonképp a saját külön világában élt. Fura életmódja, rendkívül szűkkörű érdeklődése, szegényes társadalmi kapcsolatai és kommunikációs képességei, valamint saját életének különféle rigorózus szabályai mind arra utalnak, hogy az autizmusnak ebben az enyhe formájában szenvedett."

A kutatók szerint a művész családjában szintén felfedezhetőek voltak a betegségre utaló jelek, apja és nagyapja is hasonló tüneteket mutatott. Az autisták közt nem ritka, hogy csökkent szociális képességeik mellett kiemelkedő eredményeket mutatnak a művészetek vagy a reáltudományok terén.