Alig néhány nappal azután, hogy az anglikán egyház feje engedélyezte Károly herceg és Camilla Parker-Bowles házasságát, az egyik angol bulvárlap úgy értesült, hogy a brit trónörökös véget akar vetni több évtizedes kapcsolatának fiatalkori kedvesével. A News of the World "udvari bennfentesekre" hivatkozva azt írta, hogy a walesi herceg és Camilla útjai hamarosan szétválnak; a 34 éve fennálló kapcsolat végét "akár néhány hónapon belül bejelenthetik". A lap egyik forrása szerint Károly "jelezte", hogy "torkig van Camillával, és irányváltásra van szüksége".

A Clarence House-nak - a trónörökös hivatalos londoni rezidenciájának - egyik magas rangú illetékese is azt mondta a lap idézete szerint, hogy a kapcsolat "megfeneklett, és mind Károly, mind Camilla bizonytalan kettőjük közös jövőjét illetően". E forrás szerint Károly és Camilla kapcsolatának alapja hosszú évekig "a titkolózás izgalma volt, ami már elmúlt".

Ha Károly és Camilla valóban szakít, azzal hosszú évek meggyőzési kampánya veszne kárba. A pár ugyanis nem kevés energiát ölt abba, hogy Camillát elfogadtassa a brit közvéleménnyel a trónörökös élettársaként, az alattvalók ugyanis szinte egyöntetűen Károly és a tökéletes királynéjelöltként tisztelt Diana házasságának tönkretevőjét látták a háttérben folyamatosan jelen lévő Camilla Parker-Bowlesban.