A 78 éves II. Erzsébet angol királynő humorosan reagált a róla készült legújabb portréra, s azt mondta: a holográf képen úgy néz ki, mint egy "anyóka, aki eltévedt az erdőben" - idézte az uralkodót a Daily Telegraph keddi száma. A portrét kedden Károly herceg, trónörökös leplezte le a La Manche csatorna Jersey szigetén.

A "Higgadtság" című, egyszínű, kék tónusú portrét Jersey rendelte meg, a sziget ugyanis idén ünnepli az angol koronához való tartozásának 800. évfordulóját. A királynő a képen három dimenziósan jelenik meg, hermelin köpenyben, igazgyöngy nyaklánccal és gyémántokból álló diadémmal. Úgy tűnik, hogy a királynő arca követi a szemlélőt, amint a portré egyik oldaláról a másikra lép, de szemei mozdulatlanok maradnak.

A királynőnek összesen három órán át kellett modellt ülnie, mialatt Chris Levine, a fényhatások művésze tízezer digitális felvételt készített a portréhoz. "Nagyon izgatott voltam, de a királynő segítőkész volt. Profi modell" - nyilatkozta Levine. Az átszámítva 225 000 eurót érő műalkotás a Jersey Múzeumban található St. Helier-ben. Egy azonos példány július 17-től október 3-ig a londoni Buckingham Palotában, a királynő művészeti galériájában tekinthető meg.