Kedves férj mellett egészségesebben ver a szív

MTI
MTI
2004.06.25. 15:05
A boldog házasságban vagy tartós kapcsolatban élő asszonyok szíve egészségesebb, mint a magányos, illetve boldogtalan nőké - állapították meg svéd kutatók.

Mint Kristina Orth-Gomer hatszáz 30-65 éves nő egészségügyi adatait és családi viszonyait elemezve megállapította, az örömet és biztonságot nyújtó társas kapcsolatnak pozitív hatása van a keringési rendszer működésére.

A feszültséggel terhelt házasságban élő nők esetében jóval több érszűkületes beteget találtak, mint a kapcsolatukat stresszmentesnek ítélő asszonyok között - mondta a svéd kutatónő a pszichoszomatikus egészségi problémákkal foglalkozó európai kongresszuson Berlinben.

A magányos nők szívritmusa kevésbé képes igazodni a hirtelen változó külső körülményekhez, ami azt jelenti, hogy keringési rendszerük rosszabbul alkalmazkodik a fizikai megterhelésekhez is. A társadalomtól elszigetelten, magányosan élő nőket jobban fenyegeti az elhízás és a cukorbetegség veszélye is - jelentette ki a vizsgálatot vezető svéd kutató.

Önmagában a boldog társas kapcsolat sem jelent azonban teljes védettséget a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, hiszen - mutatott rá Kristina Orth-Gomer - a boldog házasságban élő asszonyok között több érelmeszesedéses beteget találtak.