A PETA szerint látható volt, amint Bush egy horgászáskor kifogott halat elevenen adott oda Barney nevű kutyájának, miközben így kommentálta tettét: "Ez egy Barney-hal. Mindig örülök, ha sikerül kis halat fognom Barney-nek. Szeret játszani velük".

A halak nem kutyák játékszerei - jelentette ki Stuttgartban Ingrid Newkirk, a PETA állatvédő szervezet elnöke. Bush-hoz írt levelében felszólította az elnököt, hogy gondolja újra a halakkal szemben tanúsított magatartását és "még a legkisebb élőlény iránt is tanúsítson barátságos magatartást".

"Ha nem már hagy fel a horgászással, legalább lenne szíve a vízből kifogott állatokat azonnal megszabadítani szenvedéseiktől. Minden tiszteletünk mellett, ez talán nem túlságosan nagy kérés." - írta Newkirk Bush elnöknek.

Levelében a továbbiakban kifejtette: kétli, hogy Bush elnök valaha is ilyen szívtelenül bánna kutyával vagy macskával. Hivatkozása szerint egyébként tudósok kimutatták, hogy a halaknak személyiségük van: igen ravaszak, szerszámokat használnak és elektromos impulzusok segítségével olyan keresőrendszer birtokában vannak, amely ugyanazon az elven működik mint az amerikai hadsereg által Afganisztánban használt műszerek.