Börtönben marad John Lennon gyilkosa

MTI
MTI
2004.10.06. 09:19
New York állam illetékes bizottsága elutasította John Lennon gyilkosa, Mark Chapman feltételes szabadlábra helyezésre vonatkozó kérelmét. A közép-európai idő szerint szerda hajnalban meghozott döntés az életfogytiglanra ítélt gyilkos harmadik kudarcát jelenti, miután 2000-ben és 2002-ben már kérte, hogy bocsássák szabadon.

Chapman 1980-ban végzett a Beatles együttes legendás alapítójával - New York-i lakása előtt lőtte le a lemezfelvételről hazatérő zeneszerző énekest. New York állam törvényei szerint húsz év börtön után nyílt lehetősége arra, hogy feltételes szabadlábra helyezését kérje, ám próbálkozása most harmadszor is kudarcot vallott. A szerdai döntés előtt John Lennon rajongói internetes kampányt indítottak a szabadon bocsátás ellen, és tiltakozásukat több ezren írták alá. Olyan támogató is akadt, aki azzal fenyegetőzött, hogy bosszút áll Chapmanen, ha az illetékes testület netán úgy dönt, hogy helyt ad kérelmének, és szabadon engedi.

A most 49 éves férfi, aki arra hivatkozik, hogy belátta, milyen irtózatos tettet követett el, és már nem jelent veszélyt a társadalomra, az Attica börtönben tölti büntetését, amely az Egyesült Államok történetének legnagyobb, véres véget ért börtönlázadása miatt vált hírhedtté.