Bono a világméretű szegénység elleni harcnak szándékozik szentelni élete hátralévő részét. A U2 együttes frontembere a BBC brit közszolgálati rádiónak adott interjújában kifejtette: "Az szeretném, ha a nemzedékünk nem csak az internet kapcsán maradna fenn a világ emlékezetében, hanem olyan generációként, amely legyőzte a legszélsőségesebb szegénységet. Ennek akarom szentelni az életemet". Bono elmondta, hogy az együttese tagjai ugyan néha panaszkodnak az elkötelezettsége miatt, de alapvetően támogatják törekvéseiben.

Az énekes arról is beszélt, hogy a világ vezető politikusai, akik közül többel - köztük Bill Clinton amerikai elnökkel - személyesen is találkozott, őt általában valamiféle egzotikus növényként kezelik. "Soha nem voltam ideges, amikor ilyen vezető politikusokkal találkoztam. Legyenek ők idegesek, végül is ők viselik a felelősséget" - mondta.

Bono volt az egyik fő szervezője az afrikai éhezők számára pénzt gyűjtő, 1985-ös Live Aid koncertnek, minden idők egyik legnagyobb könnyűzenei eseményének, és azóta is tevékeny szerepet vállal a szegénység elleni harcban.