horoszkóp

Bushék főszakács nélkül maradtak

MTI/AP
MTI/AP
2005.02.22. 08:35

Főszakácsot keres az amerikai First Lady, miután a Fehér Ház eddigi főszakácsa, Walter Scheib hátat fordított Washingtonnak.

Scheib csaknem 11 éven át és két elnököt szolgált. A Culinary Institute of America elnevezésű, nagy hírű iskolán végzett, és kifejezetten az amerikai népek és népcsoportok ételeinek specialistájaként tartják számon. Őt Hillary Clinton fogadta felé 1994-ben, véget vetve ezzel a francia konyha Jacqueline Kennedy bevezette egyeduralmának a Fehér Házban.

Az irányvonal változatlan. Szarvasgombaleves és kacsamell helyett barbecue, azaz a Fehér Ház "amerikai konyhás" marad. "Nem hiszem, hogy a híres szakácsok bármelyikét is érdekelné ez az állás" - mondta az elnök felesége a Newsweek magazinnak nyilatkozva. Választottjának tudnia kell az amerikai konyhát képviselni.

"Szeretjük a különféle fűszeres ételeket" - mondta Laura Bush a magazin riporterének és férjével kapcsolatban elárulta: "George nagyon jó evő". A leendő főszakácsnak mindenesetre lehetősége lesz rá, hogy bizonyítsa tudását. A Bush házaspár többnyire odahaza tölti az estéket. "Nem kapunk sok vacsorameghívást. Valószínűleg azt gondolják az emberek, hogy mi hívjuk meg őket, amit meg is teszünk" - mondta.

Van olyan hónap, hogy 20 ezer embernek adnak ebédet-vacsorát. Ilyenkor külön öröm a szakácsnak, hogy Jacqueline Kennedy a fogások számát négyben maximálta. Ulysses Grant elnöksége idején, 1869 és 1877 között akár 29 fogást is felszolgáltak.

A leendő főszakácsnak valóságos varázslónak kell lenni: az amerikai és a nemzetközi konyha alapos ismerete mellett bármit tudnia kell jól megcsinálni az egyszerű szendvicstől - amelyet az elnök mogyoróvajjal és lekvárral szeret - egészen a nagy és ünnepélyes állami bankettekig. Ezen kívül a leendő séfnek jól kell tudnia bánni az emberekkel, a pénzzel, és képesnek kell lenni arra, hogy napi 24 órát álljon készenlétben.