A The Observer című brit lap vasárnapi számában megjelent interjújában Paul McCartney a kínai áruk bojkottjára szólított fel az ázsiai országban kutyákkal és macskákkal szemben tanúsított bánásmód miatt.

Az interjúról a hétvégén közleményt adott ki a PETA elnevezésű nemzetközi állatvédő szervezet, s felhívta a figyelmet arra: a világhírű muzsikus azt követően döntött így, hogy megtekintette a PETA által a kutyákkal és macskákkal való kínai bánásmódról készült videót. McCartney a brit lapnak adott interjúban többek között kijelentette: "Ez borzalmas barbarizmus... Eszem ágában sincs ott koncertezni, mint ahogyan nem lépnék fel olyan országban sem, amely támogatja az apartheidet. Ha Kína azt szeretné, hogy civilizált társadalomnak tekintsék, akkor véget kell ennek vetnie". Mint mondta, nem látogat el a 2008-as kínai nyári olimpiára sem.

A PETA németországi szervezetének igazgatóhelyettese, Harald Ullmann Kínában szerzett tapasztalatai alapján többek közt elmondta, hogy a nemzetközi piacokon Kínából származó nyers állatbőröket kínálnak nagy mennyiségben a valódi származási hely meghamisításával. A kutyák és macskák bundáját ugyanis nem lehet egykönnyen megkülönböztetni más, drágább állatbőröktől. A kínaiak olykor kilométerek ezrein át szállítanak nyolcezer kutyát egyetlen kamionban élelem és egy csepp víz nélkül. Kirakodáskor 3-4 méter magasról dobják le az állatokkal megtömött ládákat, úgy hogy egy részük a lábát töri és testüket nyílt sebek borítják. Ullmann szerint nem egy esetben még a nyakörvet sem veszik le a könyörtelenül elhurcolt kutyákról és macskákról.

A 850 000 tagot számláló PETA a világ legnagyobb állatvédelmi szervezete. Célja az, hogy az állatkínzások felderítésével, a közvélemény felvilágosításával és az életviszonyok megváltoztatásával jobb életet tudjon biztosítani minden állatnak.