Szemműtétet hajtottak végre csütörtökön II. Albert belga királyon: a 71 éves uralkodó bal szeméről szürkehályogot távolítottak el az antwerpeni egyetemi kórházban.

A szürkehályog az idős korban nagyon gyakran előforduló betegség: csak Belgiumban tavaly 80 ezer ilyen műtétet végeztek. Az uralkodót műtő professzor közlése szerint az ilyen beavatkozásokat általában helyi érzéstelenítés mellett végzik, s a beteg még aznap hazatérhet: ez történt az uralkodó esetében is, aki a 20 perces műtét után a csütörtök estét már palotájában tölthette. II. Albert a bal szemén még néhány napig kötést visel, de egyébként az előre betervezett rend szerint folytatja munkáját, egyetlen programját sem mondta le.

A műtétet titokban tartották, állítólag még a kormányfőt, Guy Verhofstadtot is csak a hét elején tájékoztatták róla, bizalmasan. II. Albertnek egyébként nagyon zsúfolt hete volt. Közéleti vezetők előtt mondott, s a szeparatizmus veszélyeire figyelmeztető beszéde szerdán ugyanis olyan vihart kavart, hogy egyes flamand lapok felvetették: utódjának jogkörét szűkíteni kellene, hogy fia, ha I. Fülöp néven trónra lép majd, már csak szigorúan protokolláris szerepet tölthessen be Belgiumban.