Szombattól a kanadai St. Lorenz-Stromban helyi halászok megkezdték a fókabébik módszeres lemészárlását, ami ellen Paul McCartney hevesen tiltakozik.

Összesen 335 ezer állatot - többségük nem idősebb három hónapnál, de olyan is van, aki csak húsznapos - ölhetnek meg a halászok idén tavasszal, írja a dpa német hírügynökség. Tavaly a bundájuk és a fókaolaj az iparban szegény régiónak 14 és félmillió dollár bevételt hozott.

"Meg vagyunk rendülve, hogy 325 000 szinte kizárólag védtelen, ellenállásra képtelen fókát ölnek meg" - jelentette ki Sir Paul McCartney és felesége Heather egy Londonban készült videón, amit a hét végén hozott nyilvánosságra a Humane Society nevű állatvédő szervezet. "Miért nem tiltja már be végre a kanadai kormány ezt a kegyetlen és szükségtelen hagyományt és kártalanítja a halászokat anyagi veszteségükért?" - kérdezte a pár.

Ugyanakkor Ottawa továbbra sem akar szakítani a fókavadászattal, sőt, fontolgatja a leölhető állatok mennyiségének növelését, azzal az indokkal, hogy a fókapopuláció nagy iramban nő. Stephen Harper, kanadai miniszterelnök a helyi médiában úgy fogalmazott, hogy ők egy nemzetközi propaganda áldozatai és azt is kifejtette, hogy az előírások betartásával felelősségteljesen látják el a munkát.

Egy 2005-ös közvélemény kutatás szerint manapság már Kanada lakossága is elítéli a fókamészárlást. Az IFAW állatvédő szervezet körkérdése alapján a kanadaiak 69 százaléka ellenzi a fókavadászatot.