David Copperfield a New Jersey állambeli Metuchenben született, orosz zsidó bevándorló szülők sarjaként David Seth Kotkin néven. Alig volt 16 éves, amikor a New York Egyetemen oktatta bűvészetre a nála idősebb egyetemistákat, míg végül úgy döntött, hogy ő maga is iskolapadba ül. Be is iratkozott a New York-i Fordham Egyetemre, ám közben egy chicagói musicalben kapott szerepet.

Mindössze 19 évesen már önálló show-ja volt a honolului Pagoda Hotelben, 1977-ben pedig felkérést kapott Amerika egyik legnagyobb tévétársaságától, az ABC-től egy önálló bűvészműsor vezetésére. A nyolcvanas évek elején a CBS tévécsatornához igazolt, és a tévé mellett kisebb filmszerepekben is feltűnt. Játszott horrorfilmben, sorozatokban, de Robert Altman sztárok egész sorát felvonultató 1994-es filmjében, a Divatdiktátorokban is.

A nyolcvanas években tett szert világhírre extravagáns produkcióival. 1983-ban eltüntette a francia nép amerikaiaknak szánt ajándékát, a Szabadság-szobrot. 1986-ban megtette azt, ami a hunoknak sem sikerült: áthatolt a kínai Nagy Falon, 1987-ben megszökött az Alcatrazból. Évente újabb és újabb produkciókkal állt elő, Ferrarit lebegtetett, utasszállító repülőgépet tüntetett el, vagy éppen 13 emelet magasságban szabadult ki égő kötelékei közül.

Munkásságát rengeteg díjjal és kitüntetéssel jutalmazták, összesen 21 Emmy-díj boldog tulajdonosa, a francia kormány pedig a "Művészetek és az Irodalom Rendje Lovagjának" (Chevalier de l'Order des Arts et Letters) kitüntető címével ruházta fel. A Forbes magazin minden évben kiadott listája szerint David Copperfield évente mintegy 57 millió dollárnyi bevételre tesz szert, és ezzel a szórakoztatóipar leggazdagabb emberei között tartják számon.

Claudia Schifferrel hat éven át tartott kapcsolata, az eljegyzést 1999-ben bontották fel, arra hivatkozva, hogy a munka miatt nincs lehetőségük kapcsolatuk ápolására. A német bulvársajtóban megjelent hírek szerint azonban románc csak egy igen jól megrendezett színjáték volt, ami azt a célt szolgálta, hogy a Claudia nagyobb ismertségre tegyen szert Amerikában, David pedig az öreg kontinensen. A mágus két ízben Magyarországon is járt: 2004 végén a Budapest Sportcsarnokban varázsolta el a közönséget, majd tavaly októberben Debrecenben a helyi focicsapat egyik játékosát is eltüntette.