Iraki bevetésre készül Harry herceg, Károly brit trónörökös fia - legalábbis a kisebbik brit királyfi barátnője szerint.

A 22 éves Harry, Károly és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - aki apja, valamint 24 éves bátyja, Vilmos herceg után a harmadik a brit trónutódlási sorrendben - az idén végezte el az első számú brit katonai akadémia, a Sandhurst tisztképzőjét, és hadnagyként szolgál az udvari lovasság Blues and Royals nevű elit ezredében.

Az alakulat tavasztól ad féléves szolgálatot Dél-Irakban, a brit megszállási övezetben, és a szerdai The Sun értesülése szerint Chelsy Davy, Harry 21 éves dél-afrikai barátnője a minap, baráti társaságban kikotyogta: a királyi sarj is velük tart, ő pedig világkörüli utazásba fojtja majd a hercege távolléte miatti bánatát.

A brit védelmi minisztérium mindeddig csak annyit közölt, hogy még nem szültetett meg a döntés Harry iraki harctéri bevetésének engedélyezéséről. Chelsy elszólása ugyanakkor az eddigi legerősebb utalás arra, hogy a brit trónörökös fia Irakba készül.

A herceg mindig is hangoztatta: ha egységét bevetik Irakban, ragaszkodik ahhoz, hogy ő is mehessen.

Harry hadnagy különleges státusa miatt a döntést személyesen a brit vezérkari főnöknek, Sir Richard Dannatt tábornoknak kell meghoznia, de a legnagyobb brit bulvárlap értesülése szerint a hadsereg állományán belül mind erősebb annak az álláspontnak a támogatottsága, hogy a fiatal hercegnek meg kell engedni a harctéri szolgálatot.

Ez egyáltalán nem lenne példátlan a brit királyi családban. András yorki herceg - Harry apjának, Károly trónörökösnek az öccse, Erzsébet királynő másodszülött fia - az 1982-es falklandi háborúban szerzett általános megbecsülést azzal, hogy tényleges és veszélyes harctéri bevetéseken vett részt a brit hadsereg helikopterpilótájaként.

Ezúttal azonban van egy komoly ellenérv, mégpedig az, hogy a brit trón várományosának, mint lehetséges célpontnak a jelenléte jó eséllyel az ezredre irányítaná az Irakban amúgy is aktív öngyilkos merénylők figyelmét. A kompromisszumos megoldás az lehet, hogy Harryt Irakba vezénylik, de csak irodai munkára, valamelyik brit támaszpont biztonságos belső körletében.

A hónap közepén egyébként Harry bátyja, Vilmos herceg is elvégezte a sandhursti akadémiát, és őt is hadnaggyá avatták.