Stephen Hawking világhírű angol fizikus, a Cambridge Egyetem kozmológus professzora a The Daily Telegraph kérdésére elmondta, hogy amikor Richard Branson vállalkozása, a "Virgin Galactic" a tervek szerint 2009-től kezdve utasokat is felvisz a világűr közelébe, ő is űrturista szeretne lenni.

Hawking professzor szerint a CERN jövő évben Genfben elkészülő hatalmas LHC részecskegyorsítójával már antianyagot is elő lehet állítani, és ez fontos információ lesz az emberiség számára. Az emberiség léte nincs biztonságban, ha egyetlen bolygóhoz van kötve. Mivel a Naprendszerben nincs még egy Földhöz hasonló bolygó, a leendő telepesek számára más csillagot kell keresni. Kémiai rakétákkal 50 ezer évbe telne egy ilyen utazás - fejtette ki a tudós.

Hozzátette: a Star Trek TV sorozat ugrásai (warp) sajnos ellentmondanak a fizika törvényeinek, miszerint semmi sem mehet a fénynél gyorsabban. Marad tehát az anyag-antianyag egyesülésekor keletkező sugárzással hajtott (egyelőre szintén csak a tudományos fantasztikus történetekben létező) rakéta, amivel a fénysebességet megközelítve 6 évig tart majd az út a legközelebbi csillagig, bár szerencsére ez az idő az űrhajósok számára a relativitás elmélet szabályai szerint kissé lerövidül.

Hawking professzort a konvencionális űrutazás is érdekli, és a Virgin Galactic vállalat turista-járműve, Burt Rutan "Ansari X"-díjas "SpaceShipOne" űrhajójának továbbfejlesztett változata hamarosan elkészül. Az űrturizmus nem olcsó mulatság, a Föld-körüli pályánál alacsonyabb magasságba vezető "majdnem űrutazás" is nagyjából 100 ezer angol fontba kerül, de lehet hogy Branson szponzorálni fogja Hawking űrközeli utazását.

Idén Hawking csak a zérógravitációs repülést készül kipróbálni a Zero Gravity Corp, (Fort Lauderdale, Florida, USA) amerikai vállalat rövid ideig parabola pályán repülő gépén. Hawking teljesen béna, motorikus idegrendszere 21 éves kora óta nem működik. Beszélni is csak úgy tud, hogy egy szeme alatti izommal hang szintetizátort vezérel.

Hawking űrrepülése számtalan egészségügyi problémát vet fel, többek között azt is, hogy mit tesz, ha vészhelyzetben gyorsan el kell hagynia az űrhajót. "Nem félek a haláltól, ugyanakkor nem is sürgős, hogy meghaljak. Legközelebbi célom, hogy kijussak az űrbe" - mondta a professzor.