A jó minőségű csokoládék egy részénél is megkülönböztetnek évjáratokat. A meghatározó elemek az egyedi receptúra, a termőhely megnevezése és az évjárat. A csokoládénál, akárcsak a bornál és s sajtnál, fontos a termőhely, a földrajzi hovatartozás - olvasható az egyik borkereskedelmi cég hírlevelében. A fajtajelleg, a karakter, a feldolgozás és a felhasználás módja is lényeges. Keserű csokoládé esetében hat-hét markánsan megkülönböztethető fajtáról szoktak beszélni. A folyamat a kakaóbab termesztésének kontrolljánál kezdődik. A csokoládé minőségét, olvadékonyságát, textúráját, struktúráját nagyban befolyásolja, hogy hány mikron nagyságú a kakaó őrlemény. Mivel a kakaóbabot is termesztik, szüretelik, s az időjárás befolyásolja a bab minőségét, léteznek jobb és gyengébb évjáratok is.