"Nekem van az országban a legkisebb szeszfőzdém, de különlegességeket kínálok, ezért tudok a piacon megmaradni" - mondta az MTI-nek Varga László, aki Csetényben készít több mint húszféle pálinkát.

Pálinkán sokan még mindig a szilva-, körte- vagy barackpálinkát értik, és meglepődnek, ha bodzából, naspolyából, somból, berkenyéből vagy galagonyából készült pálinkáról hallanak. Ezek íze, illata, aromája olyan, mintha az ember a valódi gyümölcsöt kóstolgatná.

Varga László szerint egy alkalommal hétféle pálinkát lehet jól megkülönböztetni, utána az ízlelőbimbók elfáradnak. Ezért huszonegyféle pálinka kóstolása eltarthat három napig is.

A különlegességek elkészítése nem egyszerű feladat. A bodzapálinka ízének kikísérletezése például nyolc évig tartott, árulta el Varga László, aki először főként a bakonyi erdők gyümölcseiből készített párlatot, például kökényből, csipkebogyóból, galagonyából, vadkörtéből. Ezeket a típusokat általában azok szeretik, akik kedvelik a fanyar, savanykás ízeket.

Nagy az élvezeti értéke a birsalmából készült pálinkának, amelynél már a kóstolás pillanatában lehet érezni a gyümölcs jellegzetes aromáját. A feketeribiszke pálinka azok kedvencévé válhat, akik kedvelik a gyógynövényre emlékeztető ízeket.