A francia kormány tagjainak címzett levélben követelte Sophie Marceau világhírű filmszínésznő, hogy Párizs lépjen fel erélyesebben a kanadai fókavadászat ellen. A filmsztár azzal vádolta a kormányt, hogy semmit sem tesz ebben az ügyben, miközben más országok, mint például Belgium, az Egyesült Államok és Horvátország intézkedéseket hoztak a fókatermékek behozatala ellen. Március végén francia művészek egész csoportja intézett hasonló tartalmú megkeresést a kormány illetékeseihez.

A kanadai hatóságok idén 270 ezer fóka elejtését engedélyezték - ez 65 ezerrel kevesebb, mint a 2006-os keret, Ottawa szerint azért, mert figyelembe vették a sarkvidéki jégtakaró fogyását, az éghajlat felmelegedését.

A fókavadászatra leginkább ráutalt kanadai inuit (eszkimó) lakosság képviselői nemrég az Európai Unió Bizottságának illetékesei előtt azzal vették védelmükbe a fókák tömeges elejtését, hogy ez a gyakorlat az ő szemükben "kulturális hagyomány", a fókahús fontos táplálékuk, és a vadászat betiltása veszélyeztetné a térségben élő hagyományos emberi közösségek jövőjét.

A fókavadászat ellenzőit különösen felháborítja, hogy a fókakölyköket bunkóval csapják agyon. Az inuit vadászok viszont azt hangoztatják, hogy a fóka azonnal kiszenved, és így ez a módszer kíméletesebb, mint a vágóhidak gyakorlata.