ABBA-múzeum nyílik Stockholmban

MTI
MTI
2007.05.28. 10:58

ABBA-múzeum nyílik másfél év múlva egy stockholmi vámház százesztendős épületében, felidézve a legendás svéd popénekes-kvartett emlékét.

Terveik ismertetésekor a kezdeményezők bejelentették, hogy az ABBA együttes egykori tagjai - az 57 éves Agnetha Fa:ltskog, Benny Andersson (60), Björn Ulvaeus (62) és a plaueni (azelőtt: Lyngstad) Anni-Fred Reuss zöld utat adtak az elképzelés megvalósításához. A stockholmi kikötőnegyedben álló 4000 négyzetméteres épületben 2009 tavaszától kezdve színpadi kosztümöket, hangszereket és az 1974 és 1982 közötti évekből fennmaradt egyéb emléktárgyakat tekinthetnek majd meg a látogatók. Azt is tervezik, hogy újból felépítik az ABBA egykori stúdiójának mását, és ott a látogatók saját ízlésük szerint játszhatják különféle hangszereken a kvartett hajdani sikeres számait, mint például a Dancing Queen, a Money, Money, Money vagy éppen a The Winner Takes It All című számot.

Különösen vonzó lesz a múzeum helyszíne a Vasa Múzeum közvetlen szomszédságában. A dánellenes felkeléssel hatalomra jutott Vasa svéd uralkodócsalád (1523-1654) emlékének szentelt múzeumban ugyanis milliók keresik fel az 1628-ban elsüllyedt és 1961-ben felszínre hozott "Vasa" svéd vitorlás hajót.

Az ABBA-múzeum létesítésének költségeit szponzorok adakozásából, magánszemélyek hozzájárulásaiból, később pedig a múzeumi belépti díjakból szándékoznak fedezni. A kezdeményezők évente félmillió látogatóra számítanak. Az ABBA együttes egykori tagjai írásban fejezték ki elismerésüket a tervek ismertetésekor, és egyúttal azt a reményüket, hogy olyan múzeum születik, amely "mindenekelőtt szórakozást" nyújt majd. Ewa Wigenham-Westham asszony, a terv kezdeményezője elmondta, hogy akkor támadt fel benne az ABBA-múzeum létesítésének ötlete, amikor az egykori liverpooli kikötőben meglátogatta az ottani Beatles-múzeumot.

A svéd popénekesek muzsikája több mint húsz évvel az együttes feloszlása után is keresett: évente két-három millió CD-jük kel el.