horoszkóp

Hiszek egy Bíró Icában

hh
2005.08.22. 10:36
A magyar metál nagyasszonya manapság ezotériával foglalkozik: nemrég járt tanítómesterénél, Sai-Babánál Indiában, és most fejezte be 940 oldalas test-, és lélekszépítő könyvét. Az élő legendát otthonában látogattuk meg.

Bíró Ica egyszerűen fantasztikus. Észbontó egy nő. Szóhoz se lehet jutni mellette. Olyan ember, akinek nappalijában az apjától örökölt turulmadár mellett megférnek a Buddha-szobrok, a Tóra, indiai tarák és kínai vallási kegytárgyak, de még egy Szűz Mária is. Ezen kívül kaptam tőle egy eredeti Metal Lady hanglemezt, ami annyira állat, hogy a japánok egymás torkának esnének érte.

Bíró Ica 940 oldalon

Nézze meg, milyen jól néz ki!

A mai napig nem értem, miféle késztetés vezérelt utamon egy napsütötte délutánon a mi Metál Ladynk otthonába, de nem bántam meg. Bíró Ica otthoni szerelésben fogadott, és megkínált ozmózisvízzel, "olyannal, amit a NASA-pilóták is isznak, ha fellövik őket az űrbe". Bíró Ica ezt issza, de nem ettől tűnik ő egy földöntúli lénynek, hanem mert meditál, shaolin kung-fuzik, már kiadott kilenc testszépítő kazettát, két metál és egy lélekszépítő albumot, és mostanában fejezi be a 940 oldalas könyvét, aminek minden háztartásban ott a helye, mert a pozitív gondolkodást hirdeti. A címe is ezt sugallja: A megújulás titkai - A test- és lélekszépítés Bibliája. Ne ijedjenek meg a könyv hosszától, azért ilyen monstre, mert benne van Ica első könyvének egész anyaga, meg rengeteg kép. A mű összefoglalja mindazt a tudást, amit Bíró Ica mozgalmas és izgalmas élete során felhalmozott. Bioenergetikát, keleti gyógyászatot, a háromdimenziós világ feletti dolgokat, egészséges táplálkozást, lélektesttáncot, hastáncelemeket, jógát, shaolin kungfut, stretchinget, tudnivalókat a cellulitisz elmulasztásáról vagy a meridiánok stimulálásáról. A könyv egy kuriózumot is tartalmaz: személyes mestere, a shaolin főpap Si-De Yang nagymester megtanított neki egy nyolc lépésből álló gyakorlatsort, amit kifejezetten Bíró Ica könyve számára együtt mutatnak be.

Derékban karcsú, lélekben erős

A meglehetősen sokat beszélő, de kicsit sem lehúzó Bíró Icának szüksége is van a lélekerősítő alapokra, mert kiváló karmája és táltosfoga ellenére őt sem kerülték el a magánéleti csapások. Három éve szakított a bikinis Trunkos Andrással, akivel éveken keresztül élt és dolgozott együtt. Bár húszéves lányával való konfliktusai már megoldódtak, Brigi nem lakik már nála, így egyedül kell állnia a sarat. Mint mondja, teljes a harmónia közöttük.

Az ezotéria szerelmese, Bíró Ilona nemrég járt Indiában a Nemzetközi Metafizikai Akadémia kilencvenöt másik tagjával egyhónapos zarándokúton. Puttaparthiban Sai-Babával közösen meditált, és kétlevélnyi megoldandó problémát is eljuttatott a csodaképességekkel bíró szentemberhez. "Sri Sathya Sai-Baba korunk avatárja, aki jézusi tudással bír. Baba képes úgy összesűríteni az energiát, hogy tárgyakat materializál. Képességeit a NASA kutatói is elismerik" - meséli Ica. Amikor ilyeneket mond, tudja, hogy néhányan furcsán néznek rá, de ő csak kacag a hitetleneken.

Norbitól köszvényt kaphatunk

Látogatásom alatt Schobert Norbertről is kérdeztem, aki manapság versenytársának számít a fitneszkazetták terén, pedig annak idején Schobert szerepelt Bíró Ica első kazettáin, és így ismerte meg az ország. "Nem akarok rosszat mondani rá," - mondja Ica - "de megvan róla a privát véleményem, amióta befutott, már teljesen más ember, mint azelőtt. Szakmailag viszont nem tartom előnyösnek, hogy a táplálkozásban a sok fehérje fogyasztását erőlteti. Attól könnyen köszvényes lehet az ember, mert nem mindenkinek a szervezete bírja ezt a sok húst."

Mindene igazi

Klikk!

A buddhista alapelvek követésének, és a gyakori testedzésnek köszönhetően a mi Bíró Icánk még mindig irtó jól tartja magát, és nem is tagadja, hogy 1957. május harmincadikán született, sőt. "Az új könyvemhez készült bikinis fotókon ugyanabban a pózban állok, mint amiket tíz évvel ezelőtt csináltunk, és úgy látom, most még jobban nézek ki, mint akkor. Hihetetlen jó érzés, hogy a testem úgy működik, ahogy akarom!" - mondja. Bíró Ica büszke rá, hogy rajta minden igazi, bár bevallotta, hogy a körmére tetetett egy porcelánréteget, mert amúgy nem elég erős neki, és egy kis hajhosszabbítást is csináltatott, de ezeket bármikor le lehet szedni.

Miközben a lélek örökkévalóságáról beszélgetünk, megcsörren a mobilja: "Jó lesz, de a szeretet mellé még a hitet is tedd bele, légyszi, és akkor úgy mehet" - hallom, és erre kortyolok egy kis ozmózisvizet, hogy tovább bírjam hallgatni a mondanivalót, mert engem érdekel, amit Bíró Ica mondani akar. Ilyeneket: "A félelmek bevonzzák a dolgokat. Olyat kell cselekedjünk, amit mi is szeretnénk." "A tudás hatalom." "Az itt és most számít." "Bízz önmagadban!" "A szeretet a legfontosabb." "A test a lélek temploma." Vagy: "A shaolin barátaim elvittek Tokmak Karaul Táltoshoz, aki felruházott a Legamagasabban Ragyogó Napfény Őrzőnője névvel."

Csak semmi 666

"Nagy felelősség volt annak idején Metál Ladynek lenni" - idézi fel egy ponton az emlékezetes metálkorszakát. "Több zsák levelet kaptam rajongóktól, és sokan arra kértek, hogy segítsek megoldani a problémáikat. Akkor is ugyanazt csináltam, mint most, kifejeztem önmagamat, de az egy lázadóbb korszak volt. Oda akartam csapni, felvettem a bőrdzsekimet, hogy az emberek odafigyeljenek. Bár a Pokolgép írta a lemezemet, de sosem énekeltem negatív dolgokról, inkább balladákat, amelyek az emberi szép érzésekre terelik a hangsúlyt. Visszahallgatva az akkori szövegeimet, akkor is ugyanarról beszéltem, mint ma, hogy 'ember, ébredj fel, támadj fel!'"

Bíró Icának küldetéstudata van. "Lassan harminc éve rendszeresen szerepelek újságok címlapján," - mondja - "és szeretném a hírnevemet jó dologra felhasználni. Kiállok, és azt mondom: Figyeljetek, lányok, asszonyok: nektek is sikerülni fog, csak szeretettel higgyetek önmagatokban! Tudtok hatni a környezetetekre, és jobbá tudjátok tenni a világot. Én ebben hiszek, mert ez ad erőt. Mert ha én nem hiszek, akkor ki?!" A könyvíráson kívül Bíró Ica újabban színészkedésre adta a fejét: a Ruttkai Éva Színházban két zenés darabban (Kaktusz virága, Egyéjszakás kaland) is főszereplő, valamint A nyolc nőben is játszik. Emellett iskolába jár (testnevelési egyetem, metafizikai akadémia), a közhiedelemmel ellentétben azonban már évek óta nincsen fitneszterme a Mammutban, bár tervezi egy test- és lélekszépítő központ megnyitását. Nagyon sok minden érdekli, a magyarság gyökerei például különösképpen, mert nem hiszi, hogy a finnugoroktól származnánk, szerinte inkább valahonnan Kína felől jöhettek az ősmagyarok. Egyik bizonyítéka erről egy fotó, ami édesapjáról készült, és valóban eléggé mandulavágású rajta a szeme.

A fiataloknak azt üzeni, hogy ne cigizzenek, ápolják a csakráikat, legyenek pozitívak, és puszil mindenkit.