Matematikuszseni a brit kamaszok példaképe

2004.10.07. 21:54
Stephen Hawking és Johnny Wilkinson rögbisztár a brit tizenévesek példaképe. David Beckham csak a harmadik helyre futott be.
Stephen Hawking matematikus, Az idő rövid története című tudományos alkotás (és egyben bestseller) szerzője a brit tizenévesek második számú példaképe. A relativitáselmélet és az ősrobbanás kutatója egy 500 fős közvélemény-kutatásban hajszálnyival szorult a szigetországi fiatalok első számú kedvence, Jonny Wilkinson rögbisztár mögé - írja az AFP.

Az ész a fontos

A szinte teljesen béna, számítógépéhez kötött tudószseni a Good Housekeeping magazin felmérésén kapott dobogós helyezést: ötszáz 16-18 éves brit kamaszfiú vett részt a példaképek sorrendjét eldöntő szavazásban. Ezen a mérkőzésen David Beckham futballsztárnak - nagy meglepetésre - be kellett érnie a harmadik hellyel.

"Évekig voltam mindig a második a legintelligensebb britek rangsorában, mulatságos módon felkerültem arra a listára is, amelyből a világ 10 legszexisebb férfiját válogatták. Azt azonban megtiszteltetésnek veszem, hogy ösztönző modellnek tekintenek a fiatalok, és köszönöm" - válaszolta a magazin kérdésére a 62 éves cambridge-i matematikaprofesszor, a Royal Society (brit tudományos akadémia) tagja.

Jó társaságban

A szavazásban részt vevő tizenévesek egy száz nevet tartalmazó listáról választották ki azokat a személyeket, akikre felnéznek, akiknek nyomdokaiba szeretnének lépni. A példaképek között első helyre került Wilkinson, a világkupa-győztes brit rögbicsapat fedezetjátékosa nem titkolta, hogy rendkívül hízelgőnek találta az első helyet, különösen azért, mert Stephen Hawking társaságában került fel a győzelemi dobogóra.