horoszkóp

A médiahatóság vizsgálja Jakupcsek műsorát

2008.03.14. 12:40
A TV2 új műsorát azért vizsgálja a médiahatóság, mert feltételezésük szerint a műsor sérti a szereplők személyiségi jogait, és médiatörvény kiskorúak védelmével kapcsolatos intézkedéseit sem tartja be. A hazugságvizsgálós műsor közben olyan nézettségeket produkál, amivel talán a csatorna megszoríthatja a konkurens RTL Klubot.

Az Országos Rádió és Televízió Testület elrendelte Az igazság ára hatósági ellenőrzését - értesült csütörtökön az MTI az testület szerdai ülésének egyik résztvevőjétől.

Az ORTT tag elmondása szerint egyhangú szavazással döntöttek a vizsgálatról, de nem pontosították, hogy mit vizsgálnak majd. A testület több tagja szerint Az igazság ára sérti a résztvevők személyiségi jogait, valamint szembemegy a médiatörvény kiskorúak védelmével kapcsolatos rendelkezéseinek. A rendelkezésekről itt olvashat, ha kíváncsi, pontosan melyik lehet az.

A TV2 azt nyilatkozta, mindig is ügyelt a műsorai gyártásakor arra, hogy betartsa a jogszabályi rendelkezéseket. Új műsorukat merésznek tartják, viszont a csatorna szerint megfelel a törvényi követelményeknek. Közlésük szerint, ahogy eddig is, ezután is mindenben támogatják a médiatestületet alapvető feladata, a műsorok vizsgálata során.

A műsorban a résztvevőknek igennel vagy nemmel kell válaszolniuk a nyeremény emelkedésével együtt mind személyesebb kérdésekre, majd egy hazugságvizsgáló gép eredménye alapján tudatják a nézőkkel, hogy igazat mondott-e a játékos. A kérdések tényleg elég húzósak tudnak lenni, ráadásul a járókelőktől megtudtuk, nem szívesen beszélünk titkainkról, még sok pénzért sem.

Jakupcsek Gabriella - Az igazság ára műsorvezetője - a Blikknek egy interjúban elmondta, sosem vájkálna öncélúan az emberek életében. A műsorvezető korábban azt nyilatkozta, nem kedveli a bulvárt, de úgy gondolja, műsorában emberi történetek vannak, amik neki egészen mást jelentenek, mint a kreált sztárok kreált problémáiról szóló híradások.

Közben a Bors arról számol be, hogy Az igazság ára olyan jó nézettségi eredményeket ér el, hogy a TV2 hosszú idő után megszorította nézettségben az RTL Klubot. Az igazmondós műsort kb. egymillióan nézték. A nézettségi adatok alapján a TV2 és az RTL Klub fej-fej mellett haladt az este tízórás műsorsávban, a végén az RTL nyert egy hajszálnyival.

Az igazság árával Liptai Claudia viszont rosszul járt, mert az ő műsorát emiatt egy órával későbbre kellett csúsztatni, ami így a korábbi 650 ezer nézőnél százezerrel kevesebbet hoz.

Liptai elmondta a Borsnak, hogy nem örül a döntésnek, de nem tud mit tenni ellene. Reméli, hogy az új műsorok bevezetése után kialakul majd minden produkció végleges helye.