horoszkóp

'Ez nagyon szexi műfaj'

dns
2005.08.18. 14:10
Amit a külföldi nagyágyúk klipjeiben bugyiban és melltartóban csinálnak a statiszták, azt hívják itthon keverésnek, de drága ruhákba öltöznek hozzá. A Megasztárból ismert Batka Ignác Barna beavatott az R'n'B- kultúrába, mert arra törekszik, hogy hazánkban is lerakja a műfaj alapkövét.

"Szexi klipet szerettünk volna, de mivel tartottunk attól, hogy a magyar közönség számára az kevésbé eladható, ezért inkább úgy döntöttünk, az imidzsklipünk nem lesz túlságosan extravagáns" - mondta Batka Ignác Barna, akinek a napokban megjelent első, Szemben az árral című lemeze, és a slágernek szánt Jól tudom mit kívánsz című dalból forgatott klipet néztük meg zenésztársai körében.

Villa, jacht vagy Hungary

Klikk a képre!

Az MTV-n szocializálódott fiatalok számára ismert az R'n'B-klipek alapsémája: a zenészek egy színes falú klubban baseball sapkában és nagy számú, pezsgőző "fullos gádzsival" körülvéve buliznak. A külföldi változatban a helyszín általában tengerparti villa vagy jacht. "Azt se felejtsük el, hogy a külföldi nagyágyúk klipjében bugyiban-melltartóban kevernek a lányok, itt pedig fel vannak öltözve" - nevetett Igni. Ekkor döntöttük el, a beszélgetést a hiphop trendspottinggal indítjuk a 'hogyan is kezdted a zenélést?' koreográfiájával szemben, bár még a keverés kifejezés R'n'B-terminusbeli értelmét sem ismertük.

"Azt a fajta túlfűtött, erotikus táncot jelenti, amely erre a zenét szerető lányokra jellemző. Nagyon kihívóan öltözködnek, és a fiúkkal kacérak" - folytatta Batka Ignác Barna, és hozzátette, valójában ebből a műfajból az élet szeretete árad. Mivel ugyanez elmondható a rock'n'rolltól az acid jazzen át minden létező irányzatról, kértük, további egyedi ismertetőjeleket említsen.

Iparág, sapka, tánciskola

"Az irányzatra divatmárkák specializálták magukat. Ha nemzetközi példát akarok említeni, P. Diddy divatkollekciói meghatározóak. Itthon is megy ez a stílus: a fiúk bő nadrágot, hosszú pólót és sapkát hordanak, nagyon sok pénzt kiadnak ezekért a drága cuccokért. Ugyanígy az irányzathoz kapcsolható táncstílus is divatos nálunk, néhányan tanítják is. Egyedül a kiadók nem kaptak még rá erre a zenére" - mondta az énekes, aki még idén maga is saját táncstúdiót tervez nyitni.

Véleményéhez a zenei producere és az alkotótársai is csatlakoztak, és egymás szavába vágva kezdték vázolni a műfaj hazai helyzetét. Amit mindebből elsőre meg tudtunk jegyezni, annyi, hogy a mulatós zene és a musical uralja a piacunkat, az R'N'B-t pedig a nyugati mintára igyekeznek másolni, de az újításokra, és az úgynevezett hazai ízekre egyelőre nem túl nyitottak.

Ez minden bizonnyal megnehezítette Batka Ignác Barna helyzetét, aki a megasztárbeli szereplése után egyfajta missziós tevékenységként gondolt a műfal elterjesztésére. "Így persze nem is számolhattam gyors sikerrel" - tette hozzá az informatikus végzettségű énekes, aki miután nem találta helyét eladóként a Duna Plazában, saját maga kezdte a fellépéseit szervezni.

Egy év és az angol nő

Galéria

"Erre tettem fel mindent. Rapper csapatommal, V.S.O.P.-val együtt jártunk fellépni, és közben saját dalokat készítettünk. Tavaly nyáron felvettük az anyagot egy színvonalas stúdióban, majd elkezdtünk kilincselni a kiadóknál, de nem sok sikerrel. Szakmai segítséget is keveset kaptunk. Az mentette meg a munkánkat, hogy szponzort találtunk" - foglalta össze az elmúlt egy évét az énekes, és szerényen hallgatott a sztoriról, amit a zenésztársai korábban említettek az után, hogy megtudtuk, Gáspár Laci felvételeire állítólag rákaptak a thaiföldiek. Igni híre eddig még a kontinensen belül maradt, de Angliában már sikert aratott.

Az énekes demóját ugyanis ide küldte ki a csapat, hogy néhány hozzáértő meghallgassa. Miután azonban a környezetükben nem volt lemezjátszó, egy lemezboltba mentek be vele: "Ahogy betették, két percen belül meg akarta venni az anyagot egy nő, akit az sem zavart különösebben, hogy magyarul énekeltem a felvételeken, így tetszett neki. Ez is meggyőzött arról, hogy érdemes folytatni."