horoszkóp

Anettka és Bea asszony titkolja intelligenciáját

2008.01.18. 21:48
A lakosság legfelső két százalékába tartozni, legalábbis intelligencia szempontjából, a magyar celebek számára is nyitott lehetőség. Az egykori pornósról és a tévésről már tudjuk, hogy átlagon felüli IQ-szinttel bírnak, de most az is kiderül, kik lehetnek még hasonlóan kimagasló szellemi képességekkel megáldva. Például Anettka és Bea asszony.

Intelligens és tanult külföldi celebeket bemutató cikkünk után megpróbáltuk feltérképezni, hogy a hazai mezőnyből kik azok, aki kimagasló intelligenciával rendelkeznek. Mint a Mensa HungarIQa elnökétől megtudtuk, sokan lehetnek, csak nem vállalják a tesztírást. Hazai ismert emberek körében egyébként a jogi diploma örvend nagy népszerűségnek.

Nézzen okos celebeket!

"Azokat keressük, akik jobb eredményt érnek el, mint a népesség 98 százaléka" - mondta Szalma Tibor, a rendkívül magas intelligenciával rendelkezőket tömörítő egyesület, a Mensa HungarIQa korábbi tesztgondnoka. Az egyesület tagja tehát száz emberből kettő lehet: a magyar celebmezőnyből Michelle Wild és Vitray Tamás közéjük tartozik. De ennél sokkal többen lehetnének tagok, csak nem vállalják a tesztírást - véli Balanyi Bibiána, az egyesület elnöke, aki a Velvetnek felsorolta néhány olyan ismert magyar személy nevét, akiket szívesen látnának egy tesztíráson - és talán tagjaik között is.

Egykori pornósztár, tévés és APEH-elnök

Két ismert ember van, aki kapcsolatba került a Mensa HungarIQával: Michelle Wild, akit azóta Vad Katalinként ismerünk és Vitray Tamás televíziós, aki jelenleg is tag - tudtuk meg az egyesület elnökétől. Mensa-tag egyébként az APEH egykori elnöke, Király László György is.

Vad Katalinnak emléklapja is van arról, hogy nem mindennapi intelligenciával rendelkezik. "Sokáig nem mertem hozzákezdeni egy IQ-teszthez, mert féltem, hogy feleslegesen csalódnék, ha nem lenne jó a teszt. Például kiderülne hogy butább vagyok, vagy nem az lenne az eredmény, amire számítok. A Mensa HungarIQa eredményét viszont megbízhatónak tartom" - mondta a jelenleg színésznőként tevékenykedő egykori Michelle Wild, akinek idejét a Jóban, rosszban mellett az anyaság köti le: jelenleg éppen angolul tanítja hároméves kislányát.

Klikk!

Balanyi Bibiána szerint viszont ennél több ismert ember is sikeres tesztet írhatna. Az elnök szerint ugyanis a kommunikációs képesség, fellépés, nyelvi jellemzők alapján lehet következtetni arra, hogy kik azok, akik jó eséllyel indulhatnának a Mensa-tagságért. "Vágó Istvánt és Rubik Ernőt például többször kapacitáltuk, ám nem hajlandók tesztet írni, de menne szerintem Barabás Évának, Winkler Róbertnek és Bazsó Gábornak is. A nyelvi képességekből ugyanis sok mindent le lehet szűrni, hiszen a nyelvi intelligencia az intelligencia egyik rétege" - mondta Balanyi.

"Bea asszonyban van valami"

Balanyi Bibiána szerint jó szellemi képességekkel rendelkezik például Fehér Anettka és Gáspár Győző felesége, Bea asszony is: "Bea asszonyban és Anettkában van valami" - mondta az elnök.

Fehér Anettka örült, hogy szóba került a neve, de elmondta, egyelőre nem gondolt arra, hogy belép az egyesületbe. "Töltöttem már ki intelligenciatesztet, a Kecskeméti Repülőkórházban, ahol az űrtúra előtti háromnapos pszichológiai tesztnek fontos része volt az IQ-teszt" - mesélte Fehér Anettka, aki elmondta, nem emlékszik pontosan a pontszámra, viszont azt tudja, hogy eredménye jónak számított. "Jól érzem magam a bőrömben, ha megírnám a tesztet, és megfelelnék, örülnék neki, de ha nem, akkor sem lennék szomorú" - tette hozzá a műsorvezető.

Nem meglepő módon Gáspár Győző is egyetért a megállapítással, hiszen a sztori szerint éppen kibékültek Bea asszonnyal, és együtt is hálnak. "Hát hogy lehetne ezt máshogy csinálni? Hát az egész életünk arról szól, hogy dolgozunk és gonndolkozunk" - közölte Győzike.

Tekintse meg képeinket!

Balanyi szerint a magas intelligenciával rendelkező magyar celebek, természetesen szubjektíven, egyedül a tévés megjelenések alapján összeállított névsora a következő: a zenész Pierrot, Fábry Sándor, Kepes András, Novák Péter, Kasuba L. Szilárd, Vizy Gábor, Papp Gergő, Stahl Judit és Gundel Takács Gábor műsorvezetők, Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főosztályvezetője, valamint Hernádi Judit színésznő is. "Örülnénk, ha tesztet írnának, és csatlakoznának, de erőltetni semmit nem lehet. Persze ez egy teljesen szubjektív felsorolás, és nagyon remélem, hogy senki nem találja sértőnek, ha véletlenül kifelejtettem" - nyilatkozta az elnök.

Gundel Takács Gábor, ácsból lett műsorvezető még nem jutott el odáig, hogy kitöltsön egy IQ-tesztet. "Fogalmam sincs, hogy mennyi az intelligenciahányadosom. De a Mensa által mért intelligencia szerintem inkább a logikai képességeket teszteli és ezt sokan összekeverik az általános műveltséggel" - mondta a műsorvezető. Gundel Takács szerint a tesztek nem nyújtanak teljesen pontos képet, szerinte ugyanis nincsen egyetlen, egzakt mérés és a különböző IQ-tesztek eredményei akár 15-20 százalékkal is eltérhetnek egymástól.

Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője viszont azt gondolja, az intelligencia nagyon nehezen mérhető és nem feltétlenül kell számszerűsíteni azt. Egy online-tesztet azért kíváncsiságből ő is elvégzett, ezen 138 pontot ért el - tudtuk meg tőle.

Dr. Celebek

A magyar celebek között - eddigi vizsgálódásaink szerint - a jogi kar örvend nagy népszerűségnek. Jogon végzett a műsorvezető Lilu, az idei Miss Balaton, Finta Eszter és a Unique énekesnője, Völgyesi Gabriella is. De a Pázmány Péter Egyetem Jogi karára jár az idei Miss Universe, Bodri Krisztina is. Három éve Somló Tamás is átvette a jogi diplomáját. Az RTL-es Pataki Zita, Holló Márta és Alföldi Zoltán is az állam- és jogtudományok doktora. Grandpierre Attila, a Vágtázó halottkémek frontembere pedig a zenélés mellett az MTA Csillagászati Intézetében végez kutatásokat.

Elit Klub

A "felső két százalék" alsó határa jelenleg egy úgynevezett 15-ös szórású IQ-teszten 130-as, a korábban használt 24-es szórású skálán pedig a 148-as intelligencia-hányados. Ez ugyanaz az eredmény, csak a számítás módja különbözik - mondta Szalma Tibor, aki szerint nem elég annyit közölni, mennyi az intelligenciaszint, hiszen a tesztek is különbözők lehetnek. A Mensa Internationalt 1946-ban alapították Angliában, jelenleg összesen 100 ezer tagot számlál. Az idén 15 éves magyar szervezetnek, a Mensa HungarIQának körülbelül 800 tagja van. IQ-teszt kitöltésével Budapesten minden hónap első szombatján lehet próbálkozni. Nem kell félni, a tesztírásra vállalkozók mintegy felének sikerül bekerülnie a két százalékba - mondta Balanyi Bibiána, a Mensa HungarIQa elnöke.