horoszkóp

Izomproblémával született Liptaiék kislánya

2007.11.17. 10:44
Liptai Claudia és Gesztesi Károly kislánya egy oxigénhiányból fakadó izomproblémával született. A problémát az orvosok időközben tökéletesen rendbehozták, édesanyja azonban még aggódik kicsit.

Liptai Claudia és Gesztesi Károly kislánya, Panka egy, a központi idegrendszert érintő betegséggel, az úgynevezett hipotóniával született. Hat hónapos koráig még hason fekve sem fordította el a fejét egyetlen irányba sem, mára viszont teljesen rendbe jött.

Gesztesinek is hasonló gondjai voltak

Ha a betegséget időben észlelik, tökéletesen gyógyítható, ráadásul Gesztesiék kislányának esetében nem is volt súlyos, írja a Bors. Ennek ellenére szülei mind a mai napig különös gonddal figyelnek rá, Liptai Claudia minden apró köhögésre orvoshoz viszi.

A betegség a hétköznapi nyelvre lefordítva izomtónus-eloszlási zavart jelent. Mint Gesztesi elmondta, neki is nagyon kötöttek voltak az izmai gyerekkorában és ha akkor kapott volna kezeléseket, most sokkal hajlékonyabb lenne. Pankát édesanyja néhány kezelésre elvitte a Dévény Anna alapítványhoz, ahol tökéletesen rendbe hozták.

Oxigénhiány okozza

Claudia elmondta, Pankáénál sokkal súlyosabb esetek is vannak, de minél korábban kezdik el a kezeléseket, annál biztosabb a gyógyulás. A hipotóniát egyébként oxigénhiány okozza, mely a központi idegrendszert érinti. Ez kialakulhat már az anyaméhben, a szülés közben vagy a szülés után is. A betegségre a baba tartásából lehet következtetni: vagy nagyon laza, mint egy rongybabáé vagy görcsös, feszült. Pankánál az utóbbi eset állt fent, de a kezelések hatására teljesen rendbe jött.