Az ellene felhozott tíz vádpont egyikében sem találta bűnösnek Michael Jacksont a Santa Maria-i bíróság. Az ítéletet 32 ország 2000 újságírója várta a helyszínen. A rajongók örömsikolyokat hallatnak.

A Jackson-család tagjaival együtt hallgatta Michael Jackson kiskorúak megrontásával vádolt popsztár a bíróság ítéletét a kaliforniai Santa Mariában. Az esküdtek - 32 órás tanácskozást követően - egyik vádpontban sem találták bűnösnek. A februárban kezdődött perben több mint száz tanút hallgattak meg. Az ítélethirdetést példátlan mértékű nemzetközi sajtóérdeklődés kísérte. A CNN értesülései szerint a világsztár örömkönnyeket hullatott.

Jacko nem intézett beszédet a tömeghez. A bíróságról egy fekete terepjárókból álló menetoszloppal távozott.

Hétvégén ismét beteg lett

Michael Jackson perében egy - afro-amerikai származású esküdtet nem tartalmazó - tizenkét tagú polgári esküdtszék mondta ki a végső szót, amelyik azonban már a múlt hét péntekre ígérte, hogy meghozza az ítéletét. Jacko egyre nehezebben viselte az utóbbi napok feszültségét.

Tekintse meg képeinket!
Az ítélethirdetés előtti utolsó hétvégén Jacko ismét zaklatottnak tűnt. Az énekes szóvivője, Raymonde Bain elmondta, kiújult hátfájdalmai miatt kórházba kellett szállítani vasárnap. Az énekest a birtokától néhány kilométerre fekvő Santa Ynez Valley Cottage kórházban ápolták. A szóvivő elmondta, a betegséget többek közt a stressz okozta, amely a per kezdete óta gyötri az énekest. Az első hetekben Michael Jackson közeli ismerősei arról beszéltek, tartanak a sztár öngyilkosságától, miután egy egész éjszakán át hívogatta őket telefonon. A 46 éves művész feszültsége a tárgyalóteremben is érezhető volt, a per alatt a tárgyalást kétszer is félbeszakították egészségügyi problémái miatt. Az egyik esetben influenza tüneteivel vitték orvoshoz, de nem maradt távol tartósan.

A több hónapos procedúra előtt az elmúlt év végén tíz pontban emeltek vádat kiskorúval szemben elkövetett szeméremsértés címén Michael Jackson ellen, akit gyerekrablást célzó összeesküvéssel, jogtalan fogva tartással, zsarolással is vádoltak, valamint hogy kiskorú áldozatát alkohollal kínálta, hogy elérje a célját. Rodney Melville bíró akkor elmondta, az énekest akár 20 év szabadságvesztésre is ítélhetik, ha az esküdtek minden vádpontban bűnösnek találják.

Jacko mellett vallott az utolsó tanú

A meghallgatások egyébként a múlt héten értek véget a Santa Maria-i bíróságon. Az ítélethozatal előtti utolsó ülésen a vád bemutatta a esküdteknek azt a videofelvételt, amelyben a feltételezett áldozat vallomást tett a történtekről a rendőrségen. A felvételen a 13 éves Gavin Arvizo azt állította, Jacko öt alkalommal molesztálta őt. után a vád és a védelem záróbeszédet mondott. Az ügyészi beszédet az énekest üldöző Tom Sneddon helyett Ron Zonen mondta el, aki alkoholista szatírnak nevezte Jackót. A védelem főügyvédje, Thomas Mesereau viszont elmondta, a per menete azért haladt lassan, mert az előzőleg kiválasztott tanúk egy része nem jelent meg a tárgyalásokon.

A védelem tanúinak vallomása egyébként Chris Tucker, a Csúcsformában című film szereplőjének beszámolójával zárult, aki arról beszélt, ösztönös megérzései alapján sosem tudott megbízni az énekest vádló Gavin Arvizóban. A színész szerint valami nincs rendben a rákbeteg fiúval és a családjával, akik folyamatosan pénzt próbáltak kérni tőle.

Jay Leno is Jackónak kedvezett

Néhány nappal korábban Jay Lenót is beidézték a tárgyalásra, aki amellett, hogy magánszámával szórakoztatta a bírót, aggályait fejezte ki a Jackót vádló fiúval kapcsolatban. Arról beszélt, Arvizo egy előre megírt szöveget magolt be, amikor telefonon hívta, de pénzt nem kért tőle. Jacko sokkal inkább támogatta a "barátait". A bíróság május elején meghallgattaJacko egykori vendégének, Wade Robsonnak az édesanyját, aki elmondta, "Jackson kisgyerekek felé irányuló vonzalma nagyon tiszta érzés volt". Annak idején Wade azt mesélte szüleinek, az énekessel párnacsatázott.

Az énekes volt testőre ennél bennsőségesebb viszonyról, és részletesebben számolt be a gyerekek és Jacko között. Ralph Chacon több mint tíz évvel ezelőtt volt tanúja munkaadója szexuális életének, amikor is azt látta, Jacko együtt zuhanyozik a vendégével. "Benéztem az ablakon, és láttam őket együtt. Jacko simogatni kezdte a haját, és megcsókolta a kisfiút" - idézte fel emlékeit Chacon a bíróságon. Az énekes fő védőügyvédjei, Thomas Mesereau azonban arra figyelmeztette a bíróságot, a volt testőr ezzel szerette volna zsarolni az énekest, a szavahihetősége így kétséges.

Ágy, Macaulay, pornómagazin

Ebben az időszakban Adrian McManus, Jacko volt házvezetőnője is terhelő vallomást tett. Arról számolt be, a nyolcvanas években az énekes Macaulay Culkinnal aludt egy ágyban egy teljes hétig. Az egykori gyerekszínész apja később közleményt adott ki arról, fia nem aludt soha az énekessel. "Nem volt akkoriban semmi, ami pedofil érzelmekre utalt volna" - szögezte le Culkin apuka abban az időben, amikor a bíróságot épp Martin Bashir dokumentumfilmje osztotta meg. A 2003-ban bemutatott felvételeken az énekes kéz a kézben látható a későbbi vádlójaként elhíresült 15 éves fiúval, és arról beszél, hogy sokszor osztja meg az ágyát gyerekekkel. Jacko eredeti szándéka az volt, hogy a film majd egy jó marketingfogás lesz, amelyikből kiderül, mennyit segített Gavinnek, hogy megküzdjön a rákbetegséggel.

A pornómagazinok sem éppen az ő malmára hajtották a vizet. Egy 2003-as házkutatás során Jackson fürdőszobájában és hálószobájában szexmagazinokat találtak. Egy részül hagyományosan lányokat ábrázolt, de volt köztük, amelyekben meztelen gyerekek fotói szerepeltek, rajtuk Jacko ujjlenyomataival. Tom Sneddon ügyész pedig azt ígérte, volt alkalmazottak, biztonsági emberek és szobalányok sora tanúsítja majd, Jackson nemcsak hogy biztatta a gyerekeket az alkoholfogyasztásra, hogy közelebb kerüljön hozzájuk, de maga is bőkezűen töltögetett az általa Jesus Juice-nak nevezett borból. A volt alkalmazottak mindezekről hosszú történeteket meséltek, de úgy tűnik, az esküdteket nem győzték meg ezek a vallomások.

Egyetlen fekete tagja sem volt az esküdtszéknek

Michael Jackson elkövetkezendő éveiről egy nyolc amerikai nőből és négy férfiból álló polgári esküdtszék döntött, akit 250 jelölt közül választottak ki a február elején kezdődő tárgyalás előtt. Az esküdtek 20-79 év közötti, különböző képzettségű és műveltségű emberek, akiknek etnikai hovatartozása is fontos tényező volt a kiválasztásban, az elfogultságot ugyanis ki kellett zárni. Ennek érdekében egyetlen fekete bőrű embert sem választottak be az esküdtszék tagjai közé. A tanács tagjainak nevét nem hozzák nyilvánosságra, de néhány személyes adatukat kiadták.


1. számú esküdt: 62 éves fehér férfi, építészmérnök, 13 éve nős, négy felnőttkorú gyerek apja, Santa Mariában él 2. számú esküdt: 63 éves latin férfi, nyugdíjas iskolai tanácsadó, lovakat tenyészt 3. számú esküdt: 53 éves fehér nő, egykori olimpikon, majd 33 évig lovas oktató volt 4. számú esküdt: 79 éves fehér özvegyasszony, aki egész életében alig tette ki a lábát Santa Mariából, megrögzött nézője a televíziós műsoroknak 5. számú esküdt: 22 éves fehér lány, ápolónőként dolgozik egy egészségügyi intézményben, ahol pszichoterápiákon asszisztál, barátjával él, két gyerek édesanyja 6. számú esküdt: 52 éves fehér nő, korábban számítógépes programozó és középiskolai matematika tanár volt, de miután összeházasodott egy egyetemi kutatóval, háztartásbeli lett, két gyereket nevel 7. számú esküdt: 21 éves fehér fiú, Santa mariai egyetemista, mozgássérült, az édesapja az Amerika Légierőnél szolgált, a fiú sportújságíró szeretne lenni 8. számú esküdt: 42 éves fehér nő, egyetemi segédoktató, négy gyereke született 9. számú esküdt: 39 éves ázsiai nő, a családja Indonéziából származik, a megyei önkormányzatnál dolgozik, és egy televíziós riporter felesége 10. számú esküdt: 45 éves fehér nő, egy szupermarket alkalmazottja, három gyereke van 11. számú esküdt: 20 éves latin fiú, pénztáros, leszázalékolt édesanyjával él, a tévében leginkább a Simpson családot nézi, a hírműsorokat kevésbé 12. számú esküdt: 44 éves latin férfi, egy szociális jutattásokkal foglalkozó szervezet felügyelője, volt felesége rendőrnő, a féltestvére vietnámi veterán.