horoszkóp

Jackson ártatlanságát ünnepli

2005.06.14. 18:42
A gyermekmolesztálással vádolt, majd kedden éjszaka végül felmentett popsztár weboldala szerint az esküdtek döntése legalább akkora horderejű történelmi pillanat, mint a Berlini Fal leomlása, vagy Martin Luther King születése. A dicsőséges pillanatok elmúltával azonban az időközben csődbe jutott sztárnak nemsokára el kell gondolkoznia azon is, mi jön ezután?

Az énekes még a per alatt hozta létre a weboldalt, amelyről az érdeklődők első kézből értesülhettek az eseményekről. A site a tegnapi ítélethozatal óta szerényen csak a fekete-fehér Innocent (Ártatlan) felirattal nyit, ami alatt mennyei fanfárok szólnak, majd feltűnik egy V, mint a Victory, azaz győzelem jele (és mint Jackson Victory című albumának címe). Az oldalon ezután Jackót és rajongóit ábrázoló fotómontázsok váltakoznak, míg a képernyőn eközben a "felmentés", "győzelem" és "az igazság győzedelmeskedik" feliratok úsznak át. Aláfestő zeneként kórus zengi az ártatlanság győzelmét, miközben a Berlini Fal leomlásának dátuma, Martin Luther King születésnapja és Nelson Mandela szabadon engedésének dátuma jelenik meg, végül pedig a felirat: "Remember this data, for it is a part of HIStory". Ez szabad fordításban annyit tesz: "emlékezzünk erre a dátumra, mert ez a történelem része", de persze nem csak ennyit, hisz finoman elrejtették benne az énekes 1995-ös Best Of albumának címét is, a szellemesnek szánt szójátékról (His Story - "az Ő története") már nem is beszélve.

Felmentés és ártatlanság nem ugyanaz

Jackson öntömjénező ünneplését némileg talán beárnyékolhatja, hogy az esküdtek a felmentő ítélet ellenére sincsenek meggyőződve valódi ártatlanságáról: mindössze nem találták kellően bizonyító erejűnek a több mint 700 bizonyítékot és 140 tanúvallomást. Egy névtelenül nyilatkozó esküdt úgy fogalmazott: "Végig azt vártuk, hogy valami meggyőzőbb bizonyíték is előkerül, valami nyilvánvaló dolog, amibe belekapaszkodhatunk, de nem találtunk semmit."

A nyolc nőből és négy férfiból álló esküdtszék hét napig, összesen 32 órán át tanácskozott, mielőtt hétfő éjjel meghozta a döntést.

Mi maradt a karrierből?

Az énekes zenei karrierje egyedülálló volt a poptörténelemben. Az ellene zajlott eljárás után azonban már semmi nem lesz olyan, mint azelőtt: a megítélésén kívül anyagi helyzete is komoly veszteségeket szenvedett. "Kemény menet lesz" - latolgatja az énekes visszatérési esélyeit Londell McMillan szerzői jogi ügyvéd, aki korábban többek közt Prince és Faith Evans karrierjét is egyenette. "Soha nem lesz már az a Michael Jackson, akinek megismertük. A hangja nem változott, de nem lesz többé az az ikonikus jelentőségű, divatteremtő jelenség, aki egykor volt."

Elszállt milliárdok

Az énekes eladásai 1982-es Thriller című lemezével érték el a csúcsot, ezt azóta sem tudta senki túlszárnyalni. Az akkori, egy év alatt 26 milliós példányszámhoz képest legutóbbi albumából, a 2001-es Invincible-ből már csak 2,1 milliót adtak el. Részben ennek, részben hírhedt költekezési mániájának, valamint az elmúlt évek botrányainak köszönhetően az énekes adósságai már több mint 270 millió dollárra rúgnak.

Tanácsadói szerint anyagi helyzete még mindig menthető volna egy világkörüli turnéval, mert bár elmúlt az az idő, mikor fiatalos energiája és ártatlansága révén a Pepsi reklámarca lehetett, még mindig világsztárnak számít. Az USÁ-ban már több mint 15 éve nem turnézó énekes utoljára 1997-ben járt világturnén, ez akkor 90 millió dollárt hozott neki.

"Mindig is egy zseni volt" - véli Rodney Jerkins, Jacko utolsó stúdióalbumának producere. "Csak annyit kell tennie, hogy most kihasználja a tehetségét. De a mai fiatal rajongóit nem könnyű meggyőzni, szóval tényleg érdemes volna turnéra indulnia."

Az előadóművészethez való visszatérés azonban várhatóan nem lesz elegendő arra, hogy kihúzza Jackót az adósságokból. A költekező életmódjáról híres énekesről a tárgyalás során derült ki, hogy felhalmozódott adósságai meghaladják a 400 millió dollárt (közel 73 milliárd forintot).

Jackson pénzügyi helyzete évek óta kérdéses. A popzenész nem csupán saját felvételeinek bevételéből él, hanem 1985-ben megvásárolta mintegy 250 Beatles- és Elvis Presley szám jogait, és bár ezek felét 1995-ben ugyan 100 millió dollárért eladta a Sonynak, másik feléből még mindig évi 80 millió dolláros bevétele származik. Mindez azonban nem volt elegendő arra, hogy rendkívül nagystílű életmódját fedezni tudja - csak Neverland nevű birtokára és alkalmazottainak bérére például havonta 2 millió dollárt költ.

Az énekes a tulajdonában lévő Beatles- és Elvis Presley dalok, valamint saját régi számainak jogdíjait is elzálogosította: az előbbi, 1999-es árfolyamon 300 millió fontot érő katalógusra 65 millió fontot kapott, míg régebbi dalai - köztük például a Billie Jean és a Bad című slágerek - jogait 30 millió fonttal váltották ki a hitelezők.

Drága hobbi a peren kívüli megállapodás

Költekező életmódja mellett az is sok pénzébe került az énekesnek, hogy 1993-ban 26 millió dollárt fizetett peren kívüli egyezség keretében a - szintén molesztálásra hivatkozva - perrel fenyegetőző Jordy Chandler családjának. Ezzel az összeggel akkor sikerült elérnie, hogy a család elálljon a feljelentéstől. Nem csak ez volt azonban az egyetlen: a bíróság öt ügyről tud, melyek közül kettőben az énekes fizetett a családoknak. Jordy Chandler mellett saját egykori házvezetőjének fia kapott még pénzt a hallgatásáért, igaz, az énekest ezt jóval olcsóbban, mindössze 2,4 millió dollárból megúszta. Jackson azzal indokolta a peren kívüli megállapodásokat, hogy bár nem tett semmi rosszat, el akarta kerülni a médiacirkuszt.