Vádat emeltek Michael Jackson ellen

MTI
2004.04.30. 19:32
Húsz év börtönbüntetésre ítélhetik Michael Jacksont, aki ellen tíz pontban emelt vádat egy kaliforniai bíróság. A popsztár az arcát eltakarta a kamerák előtt, a rajongók kitartanak mellette.
Tíz pontban emelt vádat Michael Jackson popsztár ellen egy kaliforniai bíróság, egyebek közt gyermek szexuális zaklatása, kiskorú elrablására tett kísérlet és zsarolás címén. A Santa Barbara megyei bíróság esküdtszékének vádiratát szülei és mintegy 60 rajongója jelenlétében ismertették pénteken a "popzene királyával" a megye székhelyén, Santa Mariában.

Spanyolország hisz benne

Az emberrablási kísérlet vádpontját illetően a bíróság az "összeesküvés" kifejezést használta, ami arra utal, hogy más személyek is érintettek a vélt bűncselekményben. Vádolják az énekest azzal is, hogy célja elérése érdekében kábító jellegű szerrel (alkohollal) itatta le áldozatát. A 45 éves énekes ártatlannak vallotta magát minden vádpontban, akárcsak bíróság előtti első, januári megjelenése alkalmával. Akkor 7 pontban indítványoztak vádemelést ellene.

Michael Jacksont hozzátartozóin kívül több száz rajongója várta a Santa Maria-i bíróság épülete előtt. A Los Angeles-i "fanklub" öt autóbuszt bérelt ki erre az alkalomra, és ingyen szállította a rajongókat Santa Mariába. Külföldi rajongók is eljöttek: "Nagy-Britannia támogatja Michaelt" és "Spanyolország hisz benned"- állt a transzparenseken. A 90 rendőr felügyelte tömegben gyerekek és ötven-hatvan év körüli személyek egyaránt feltűntek.

Húsz év börtönt kaphat

Jackson szemüvegben érkezett, sötét öltönyéhez piros nyakkendőt és vörös karszalagot viselt. Fekete 4x4-es füstüveges kocsijából kiszállva a sikoltozásban kitörő rajongókat apró kézlegyintéssel üdvözölte. A bíróság épületébe testőrei kísérték, ahol alávetette magát a biztonsági ellenőrzésnek. Egy televíziós stáb minden mozdulatát követő kameráját tenyerével eltakarta.

A világhírű énekest másodszor idézték be a Santa Maria-i bíróságra. Ha bebizonyosodik bűnössége, akár két évtizednyi börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Megosztotta ágyát fiatalokkal

Az első, januári meghallgatáson Rodney Melville bíró megrótta Jacksont, amiért késve érkezett a tárgyalásra. A januári meghallgatást a rajongóit autója tetején ellejtett tánclépésekkel üdvözlő sztár látványos műsorrá változtatta. Jackson új ügyvédje, a hét elején sebtében szerződtetett Thomas Mesereau tanácsára kerülte a felhajtást a lassan már inkább egy perre hasonlító kihallgatás során.

A pedofíliával vádolt Michael Jacksont november 20-án helyezték szabadlábra 3 millió dollár óvadék ellenében, de elkobozták útlevelét. A háromgyermekes sztár már elismerte, hogy megosztotta ágyát fiatalokkal, de azt bizonygatja, hogy nyúlt hozzájuk szexuálisan.