horoszkóp

Michael Jackson felvételről érvel ártatlansága mellett

2005.01.31. 16:54
A popsztárt tízrendbeli molesztálással és összeesküvéssel vádolják. A hétfőn kezdődő per szakemberek szerint legalább hat hónapig eltart, és olyan érdeklődés kíséri majd, mint annak idején O.J. Simpsonét, akit volt felesége és annak barátja meggyilkolásával vádoltak.

Hétfőn, helyi idő szerint 9:30-kor, magyar idő szerint délután fél ötkor az esküdtek kiválasztásával kezdődik meg Michael Jackson pere a kaliforniai Santa Mariában. A gyerekek szexuális zaklatásával vádolt énekes továbbra is ártatlannak vallja magát, de a tárgyaláson egy 15 éves tanú részletes vallomást fog tenni, amelynek részleteit az egyik amerikai tévéállomás már mintegy két hete közvetítette. A bíró, Rodney Melville ráadásul úgy döntött pénteken, hogy ezúttal a fiú egész vallomása nyilvános lesz, noha az ügyészség kérte, hogy a fiatalkorúnak ne kelljen a nyilvánosság előtt szerepelnie. Tanúskodni fog az áldozat fivére is, aki állítólag a történtek tanúja volt, valamint a két fiú édesanyja.

Rodney Melville bírósági elnök szerdáig végezni akar a 750 esküdt jelölt meghallgatásával - hétfőn és kedden 300-300-at, szerdán pedig 150-et hallgatnak meg -, hogy megválaszthassák a tizenkéttagú esküdtszéket és a nyolc tartalék esküdtet. Szakértők szerint ez egy hónapot, vagy még hosszabb időt is igénybe vehet.

A részletek titkosak

A bíró bizonyítékként elfogadott több tucat szexuális tartalmú videót, könyvet és folyóiratot, amelyet Jackson Neverland farmján találtak a házkutatások során, és amelyek egyikében megtalálták az énekes és a 15 éves tanú ujjlenyomatát is. A védő szerint azonban ez úgy keletkezett, hogy Jackson elvette a fiútól az újságot. A 46 éves énekes tagadja az ellene felhozott vádakat, de megfigyelők szerint az ügyészség által felhozott bizonyítékok perdöntő súlyúak.

A vádirat részletei nem ismertek, mert a bíró ezeket titkosította és titoktartásra kötelezte a vád és a védelem képviselőit is.

Tyson ügyvédje védi

Az amerikai sajtó által az "évszázad perének" titulált Jackson-tárgyalás során a védelmet Thomas Mesereau látja el, aki Mike Tyson boxbajnokot is védte, és a déli államokban hírnévre tett szert olyan, reménytelennek tűnő bűnperekben, amelyekben halálos ítélet fenyegette a vádlottakat.

A vádat Thomas Sneddon 61 éves államügyész képviseli, aki tíz évvel ezelőtt már megpróbálta bíróság elé idéztetni Jacksont gyermekek szexuális molesztálása miatt. Az utolsó pillanatban azonban kudarcot vallott, mivel a sérelmet szenvedett fiú peren kívül megegyezett a popsztárral: több millió dollár ellenében megtagadta a Jackson elleni tanúskodást.

Üzent

A szexuális molesztálással vádolt sztár a tárgyalást megelőzően weboldalán egy személyes hangvételű videóüzenetet tett közzé, amiben továbbra is ártatlannak vallotta magát. Az üzenetben Jackson tévesnek, gusztustalannak és hazugságnak nevezte azokat a vádakat, amelyekkel az utóbbi időben a sajtó illette. Az énekes "bízik az igazságszolgáltatásban", és hangsúlyozta, mint bármelyik amerikai állampolgár, ő is "igazságos tárgyalást érdemel".