horoszkóp

Visszavonul a Rolling Stones pénzcsinálója

2007.06.05. 10:54
Prince Rupert Lowenstein, a Rolling Stones hetvenéves menedzsere visszavonul. A zenekar a nyilvánosságot kerülő Rupertnek köszönheti egymilliárd fontnyi vagyonát és világhírét. Mi lesz most velük Rupert nélkül?

A szállóvendégek nem hittek a szemüknek amikor Mick Jagger, a világ egyik leghíresebb rocksztárja a menedzserét kergette a londoni Savoy Hotelben ezt kiabálva: "Hol a pénzem? Hol a pénzem?" A Rolling Stones énekese nem tudta elhinni, hogy annyi világsiker és sláger után, ő és a banda tagjai totálisan le vannak égve. Mindennek tetejébe rengeteg adóhátralékuk van, és ami még rosszabb: elestek a számaik után járó jogdíjakról. Mick Jagger egy embert okolt a felfordulásért: a zenekar régi menedzserét, Allen Kleint. A mai napig zokon veszi, hogy Kleint illeti az 1970 előtti felvételeik minden jogdíja. Azóta megváltozott a helyzet.

Prince Rupert, a bankár bőrébe bújt őrangyal

Jött Prince Rupert Loewenstein és kirángatta őket ebből a pénzügyi zűrzavarból. Prince Rupert - "Rupie a Grupie" ahogy a banda tagjai becézték, - szinte családtagnak számított. A gyümölcsöző kapcsolatnak azonban harminchét évnyi együttműködés után most vége. A menedzser visszavonul.

1970-ben még senki nem gondolta volna, hogy a zenekar tagjai - és menedzserük - többszörös multimilliomos lesz, de végül így lett. A legutóbbi koncertturnéjuk 220 millió fontot hozott a konyhára, a '97-es 197 milliót, az 1989-es nyeresége is százmillió volt, csak pár példát említve.

Pénzeső

Rupert gyámkodása alatt a Rolling Stones nagyjából 1 milliárd fontot hozott össze lemezeladásból és a turnékból. Még soha nem volt ehhez hasonló a modern zene történetében. Egy legenda szerint Prince Rupertnek halvány fogalma sem volt, mi fán terem a Rolling Stones, amikor Jaggernek bemutatták egy partin 1970-ben. Rupert gondoskodó kezei alatt felvirágzott a zenekar, ők voltak az elsők, akik a színpadi elemekre és show-ra milliókat költöttek és világkörüli turnéra indultak. A Rolling Stones kaszált először hatalmas összegeket a szponzorokból, és állítólag hatmillió fontot kaptak azért, hogy Bill Gates a Windows szoftver értékesítéséhez a "Start me up" című daluk foszlányát használja fel.

Prince Rupert már a hetvenedik életévét tapossa, de senki nem meri nyíltan kimondani, hogy végleg visszavonul, nehogy megsértsék őt. Egy korszak ér véget ezzel - és vége van egy olyan együttműködésnek ami a rock'n'roll-t igazi foglalkozássá tette, ami forradalmian új dolog volt abban az időben.