Jakupcsek: 'Ez másfajta szakmai feladat'

2004.08.11. 17:12
Jakupcsek Gabriella régi-új szerepben, ismét játékvezetőként tűnt fel a TV2 régi-új műsorában, a Multimilliomosban. Vágó István tüsi hajú, nőnemű konkurense sajnálja ugyan Jakupcsek című talk show-jának eltűnését a képernyőről, de nem igaz, hogy emiatt pályamódosítást tervezgetne: rendőrnő csak egy filmszerep kedvéért lesz.
Nyár elején felröppentek a hírek a bulvárlapokban: a TV2 megszünteti Jakupcsek Gabriella műsorát, a külföldi mintára csak szimplán a műsorvezető nevével fémjelzett, "Jakupcsek" című közéleti beszélgetőshow-t. Az érintett ezt sokáig nem tudta hivatalosan sem megerősíteni, sem cáfolni, mígnem pár hete kiderült, a Jakupcsek-show valóban lekerül a képernyőről. A műsorvezető azonban nem tűnik el: július 19. óta az újrainduló Multimilliomos játékmestereként láthatjuk őt viszont. A TV2 aggályosan odafigyelt rá, hogy a műsor egy héttel előbb startoljon, mint Vágó Milliomosa a konkurenciánál, így először is megkérdeztük Jakupcsek Gabriellát: mire föl volt a nagy sietség?

"A műsor indítása nem váratlanul, vagy kapkodva, mindössze az előkészületeket titkolva történt" - döntötte romba összeesküvés-elméleteinket a műsorvezető: "Ennek egész prózai oka van: egyik csatorna sem akarja idő előtt nyilvánosságra hozni az őszi műsorstruktúráját." A vetélkedő indulásakor az is bizonyossá vált, hogy a műsorvezetőnő saját nevét viselő beszélgetőshow valóban megszűnik, holott Jakupcsek Gabriella márciusban még az év műsorvezetője díjat is megkapta érte.

A "Jakupcsek" szívügy volt

Tekintse meg képeinket!
Jakupcsek szerint a műsor nézettségével nem voltak problémák még annak ellenére sem, hogy a konkurencia Balázs-show-ja is ebben a műsorsávban él és virul évek óta: "A hivatalos magyarázat: ''szemléletváltás a délutánban'' - adta meg a magyarázatot szűkszavúan a műsorvezetőnő, de nem titkolta, hogy nagyon sajnálja, amiért a műsor nem mehet tovább. "Számomra ez egy ügy volt; társadalmi formátumú, szemléletformáló témákat vállaltam fel benne. A Balázs show-val ezt nem is érdemes összehasonlítani, hisz egész más műfaj a kettő: a Jakupcsek közügyekről szólt gondolkodó embereknek. Sokkal egyszerűbb persze szaftos magánéleti témákat boncolgatni, de engem ez nem is érdekelne"- foglalja össze sommásan a műsorvezetőnő a különbségeket.

A kvízjáték nem visszalépés

A Jakupcsekhez képest a Multimilliomos játékmesteri feladatköre jóval behatároltabbnak tűnik, de a műsorvezető szerint mindössze csak arról van szó, hogy ez másfajta szakmai feladat: "A talk show személyesebb műfaj, inkább újságírói munka volt. A kvízjátéknál kicsit jobban háttérbe vonulok: itt a játékostól és a formátumtól is függ a műsor minősége, és kevésbé kell túldimenzionálni a műsorvezető szerepét. Míg újságíróilag egy talk show nagyobb kihívás lehet, a kvízműsor a világon mindenhol az értelmiségi rétegnek szól, ezt vezetni mindig egyértelmű rangot jelent."

A műsorvezetőnő nem titkolja abbéli vágyát sem, hogy új közönségréteget hódítson meg: "Szeretném visszacsábítani a fiatalabb korosztályt a kvízműsor műfajához. Fontos, hogy azt érezzék: nekik is van esélyük a nyereményekre."

Ronda rendőrnő a Zsiguliban

Jakupcsek Gabriella júliusban új műfajban is kipróbálta magát: a tévéből a mozi világába tett kis kitérő gyanánt szerepet vállalt Szőke András most készülő, Zsiguli című filmjében. "Ronda rendőrnőt játszom" - eleveníti fel vidáman a forgatás emlékeit a sokoldalú műsorvezető, aki két évig maga is járt a Színművészetire, de mint mondja: "Ez csak egy egész apró karakterszerepecske - nem véletlen, hogy annak idején végül nem lettem színésznő."

A végeredmény a tervek szerint szeptemberben kerül a mozikba, addig be kell érjük annyi háttérinformációval, hogy Jakupcsek Gabriella nagyon élvezte a forgatást, és bár rettentően izgult, egyre inkább úgy érzi: nagyon szívesen részt venne a jövőben is "ilyen kis fricskákban". És hogy mi motiválja, ha egyszer maga sem dédelget színésznői álmokat? "Alapvetően szívügyem a magyar film - és ha a sikerhez az is kell, hogy egy tévés népszerűsítse, akkor örömmel vállalom. Szerintem a mai magyar valóságnak a média már olyannyira a részévé vált, hogy egyre inkább kihagyhatatlanok a filmekből a médiaszereplők." Ez persze nem minden filmre vonatkozik: a műsorvezetőnő a Sorstalanság forgatásán is kinn járt, de nem azért, mert szerepel benne: "Nagyon érdekelt, hogy mi lesz a könyvből, és nagyon tetszett, amit láttam. Fantasztikus hangulatú élmény volt."

Vissza az éterbe?

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy a Jakupcsek-show megszűnésével a műsorvezetőnő közéleti műsor-készítői indíttatásait ismét valamelyik rádióban élje ki - ahogy évekkel ezelőtt a Danubius Este című beszélgetős műsorában ezt már megtette. A jelenlegi rádiós műsorokat hallva ugyan egyelőre nem lát erre reális esélyt: "A rádió nagy szerelem volt, most is szívesen csinálnám, de jelenleg mindegyik adón ugyanazt az egyforma, jópofizós stílust hallom."

Azt azonban fontosnak tartotta megemlíteni: mindenképp keresi a megoldást arra, hogy tévés munkái mellett hogyan tudná folytatni a Jakupcsekben is felvállalt közéleti szerepet: "Alapjában én is kereskedelmi rádión edződött ember vagyok, és vallom, hogy a popularitás lehet színvonalas, sőt elgondolkodtató és közvélemény-formáló is akár. Ezzel ugyanakkor az is megfér, ha a műsor felvállaltan szubjektív, karakteres hangú. Bízom benne, hogy erre előbb-utóbb a rádiók is rájönnek."

Multiforgatás, mininyaralás

A műsorvezetőnő elkövetkező pár hetét teljesen lekötik a Multimilliomos forgatásai, emiatt a szokásos, hosszabb nyaralásra sem nagyon lesz ideje: "Talán most még jut egy hét arra, hogy a családommal meglátogassuk a Franciaországban nyelvet tanuló nagyobbik fiamat. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezt megadhattam neki, mert nekem is életem legszebb időszaka volt, amikor így jártam külföldön."