Ezúttal a kórházakban szétosztott étel minőségén szeretne javítani Jamie Oliver. Az angol sztárszakácsot a medikusok szövetségének elnöke kérte fel a kampányra.
Medikusok kérték fel Jamie Olivert, hogy az iskolai étkeztetési kampányához hasonlóan ezúttal kórházakban próbáljon javítani az ételek minőségén - adta hírül a BBC Online. A medikusok szövetségének elnöke szerint ugyanis a rossz minőségű ételek lassítják a betegek gyógyulását.

A kezdeményezők a brit egészségügyi hivatalt kérik fel, hogy támogassák a kampányt. Simon Eccles elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy gyakran még az orvosoknak felszolgált ételek minőségével is minőségi gondok vannak, amit a betegeknek szolgálnak fel az néha ehetetlen.

Kevés és rossz

Az országban évente ötszázmillió fontot költenek kórházi étkeztetésre, ebből háromszázmillió fontot a Nemzeti Egészségügyi Hivatal áll. Naponta 0,6 font jut egy tál ételre. Az állapotokat bemutatandó, Eccles elmondta, hogy abban a kórházban, ahol ő dolgozik, az esti étkezés általában egy szendvics, alma és narancslé. Ha marhahúsos szendvics a menü, akkor két szelet hús van a kenyéren, semmi más.

A betegek gyorsabb felépüléséhez napi több mint kétezer kalória kellene, ezzel szemben a betegek átlagosan ezer kalóriát fogyasztanak.

"Reméljük, hogy mikor az iskolai étkeztetési kampány az ország többi részén is elindul, a kormány majd észreveszi milyen hatása van a kezdeményezésnek, és támogatja a kórházi étkeztetés javítását is - nyilatkozta a BBC-nek Jamie Olives szóvivője.