Jamie Oliver keresztes hadjáratot indított az iskolai menzák ellen. Úgy véli, amit nap mint nap a gyerekekbe tömnek az egészségtelen és káros, és azonnal hozzá is látott a menzaétkek megreformálásához, az eddigi tapasztalatok alapján eredményesen.

Eileen Miller 25 éve azzal van elfoglalva, hogy az iskolai menzákat járva szemléli a tanulók táplálkozását. Legnagyobb bánata, hogy míg húsz évvel ezelőtt a gyerekek mindent megettek, ma már egyre nehezebb beléjük könyörögni a feltálalt ételt, írja a BBC. Miller hosszú éves tapasztalata, hogy a gyermekek kedvenc étele a csirkefalatkák, porból készült krumplipürével vagy sült burgonyával. Ezt szinte kivétel nélkül mindenki elfogyasztja, ez azonban a hozzáértők szerint korántsem elég arra, hogy a gyerek oda tudjon figyelni az órán és követni tudja a felpörgött tanárokat. Miller szerint különösen elkeserítő, hogy az utóbbi években egyre több fagyasztott és félkész étel kerül a menzákra, hiszen szakácsoknak ezzel jóval kevesebbet kell bajlódni.

És Jamie jött

Jamie Oliver
Jamie megreformál
A gyermekek egészségtelen táplálkozása a tanárok szerint egyértelműen megfigyelhető a gyerekeken, akik azelőtt elevenebbek, mozgékonyabbak és vidámabbak voltak. Egyszóval látta mindenki, hogy ez nem jó. És jött Oliver és minden egy csapásra megváltozott. Az áltata vezérelt iskolák menzáin ma a gyerekek bárányhúst, finomra vágott salátát és vajon pirított új burgonyát eszegetnek, a tanárok szerint kirobbanó sikerrel. Az oktatók a gyerekek verekedését és agresszivitását eddig is kizárólag az E-számoknak tudták be, és most rendre arról számoltak be, hogy a gyerekek nem csak jobban figyelnek, de kevesebbet is verekednek, mióta salátát esznek.

Mindeközben úgy néz ki, az az elmélet is beigazolódik, hogy az egészségesen táplálkozó gyerekek jobb teljesítményt nyújtanak. Legalábbis az angol Oktatási Minisztérium számadatai alapján. Az Egészséges Iskola Programot 1999-ben indította el a minisztérium, mely programnak egyik legfontosabb része az egészséges táplálkozás, de szerepel benne a rendszeres mozgás, állampolgári ismeretek és szexuális és kapcsolat felvilágosítás is. A programban résztvevő iskolák diákjainak tanulmányi eredményei észrevehetően növekedtek.

A börtönben jobbat esznek

Mindeközben Oliver tevékenységét a minisztériumban is üdvözölték, sőt az egyik képviselő, David Burnside kijelentette, hogy a pucér szakács egymaga többet tett az angol emberek egészséges táplálkozásáért, mint a kormány és a minisztériumok. "Az ő kísérlete is jól mutatja, hogy központi intézkedésekkel is tovább kellene növelni az iskolai menzák ételeinek minőségét, saját gyermekeink egészsége érdekében." - fejtette ki az idézett képviselő. A politikusok többsége egyébként támogatja Jamie Oliver Feed Me Better, azaz Táplálj jobban nevű kampányát, és felháborítónak tartják, hogy egy átlagos iskola ebéd állami költsége 40 penny, ami pontosan negyede a börtönök fejadagjának. Oliver szerint meg kell találni a pénzt a gyerekek egészséges iskolai étkeztetéséhez, főleg azért, mert a világhírű szakács szerint a gyerekek többsége otthon is csak pizzát és hamburgert eszik.