Depresszióval küzd a japán hercegnő

2004.08.05. 14:52
Maszako japán koronahercegnő stressz okozta viselkedési zavarokkal és depresszióval küzd, melynek a királyi udvar rideg légköre, és a királyi család trónörökösért való követelőzése az oka - adta hírül az AFP. Szakértők szerint a hercegnő állapotán csak úgy lehetne javítani, ha valódi változás állna be a királyi család merev, protokoll-előírások nyomán zajló életében. Jelenleg azonban úgy tűnik, a hercegnő magára marad a betegséggel vívott csatájában, mivel elképzelhetetlen, hogy a világ legrégebbi monarchiája a kedvéért változtatna tradicionális szokásain.
Maszako hercegnő nyolc hónappal ezelőtt felhagyott hivatali kötelezettségeivel és visszavonult a nyilvánosságtól. A Királyi Ház hivatalos sajtóközleménye szerint a hercegnő stressz okozta viselkedési zavarokkal és depresszióval küzd, melynek szakértők szerint a királyi udvar rideg légköre, és a királyi család trónörökösért való követelőzése az oka.

Jositaka Fukui klinikai pszichológus szerint "az ilyen viselkedési zavarok olyankor fordulhatnak elő, ha megfelelő felkészítés nélkül kerül új környezetbe az illető". A szakértő szerint a gyógyuláshoz vezető út életmódváltással jár: "A környezete miatt szenvedő betegnek el kell hagynia azt a miliőt, ami megbetegíti, olyasmivel kell foglalkoznia, amit szeret és amitől visszanyeri az energiáit, aztán pedig eldöntheti: visszamegy-e vagy sem." A 40 éves Maszako hercegnő eddig egy hónapot töltött szülei vidéki házában tavasszal, de Fukui szerint ennyi idő nem elegendő a teljes gyógyuláshoz: az ilyen problémában szenvedő pácienseknek legalább egy évre van szükségük, míg meg tudnak birkózni betegségükkel.

Aranyketrec

A hercegnő a Harvardon és Oxfordban szerzett diplomáival már eddig is kirítt a királyi udvar visszafogott hölgyei közül, és ígéretes diplomáciai karrierjét adta fel, hogy feleségül mehessen Naruhito trónörököshöz. Maszako célja az volt, hogy egyfajta "királyi diplomataként" új arculatot adjon a rendkívül merev japán császári tradícióknak, miután intő példaként már egy egész világ láthatta, hogyan tette tönkre például Diana hercegnő életét a brit királyi udvar rideg légköre.

Tosiaki Kavahara újságíró, akinek évtizedekig a királyi család sajtóképviselete volt a feladata, azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy az uralkodóházhoz közelálló személyek próbálják elérni, hogy a trónörökös váljon el Maszako hercegnőtől. Kavahara és egyéb szakértők szerint azonban a válás több okból sem reális lehetőség: egyrészt, mert Naruhito herceg odaadóan szereti feleségét, másrészt pedig mert a királyság több mint 2600 éves történelme során nem volt példa válásra a trónra kerülő hercegek soraiban.

Egyedül a tradíciók ellen

A pszichológus szerint ha Maszako hercegnő úgy dönt, gyógyulása után ismét visszatér az udvarba, egészsége érdekében akkor is radikális változtatásokat kell életbeléptetni. Többek közt több külföldre utazási lehetőségre volna szüksége, és kiszolgáló személyzetét is le kell cserélni. Az újságíró azonban kevéssé optimista ezzel kapcsolatban: "A Királyi Ház Ügynöksége rendkívül nagy fontosságot tulajdonít a méltóságteljes viselkedésnek, és a tradíciók ápolásának - ez pedig óriási ellentétet szül köztük és Maszako hercegnő közt, aki egy felvilágosult, korszerű hölgy. A királyi ház hivatalnokai hihetetlen mértékben konzervatítvak, és teljességgel lehetetlen, hogy ezt egy nő kedvéért megváltoztanák." - véli szkeptikusan Kawahara.

A japán királyi család ne fagyizzon

A hercegi pár az elmúlt 11 évben mindössze 5 alkalommal járt külföldön - emiatt keltek szárnyra olyan pletykák, hogy a házassága előtt diplomataként dolgozó, sokat utazó hercegnőt az udvar tiltotta el a külföldre járástól addig, amíg nem produkál végre egy fiúörököst, aki követheti majd édesapját a Krizantém Trónon. A hercegnőnek azonban eddig csak egyszer, házasságuk nyolcadik évében sikerült teherbe esnie, és az udvar nagy csalódására ekkor is lánygyermekük született. A szakértők szerint a külföldi utaktól való eltiltás, a fiúörököst követelő folyamatos nyomás és a tradíciók béklyója egyaránt felelősek Maszako hercegnő állapotáért.

Hirosi Takahasi társadalomtudós azonban úgy véli, nem szabad azonnal arra a konklúzióra jutni, hogy a japán királyi családnak lazítania kellene viselkedési normáin és hasonlóbbá válniuk az európai, úgynevezett "biciklizős" királyságokhoz. A tudós szerint ugyanis "a japánok nem akarnak nyaralóhelyeken fagyit nyalogató királyi családtagokat látni. Ezzel az uralkodóház elveszítené a tiszteletüket."