horoszkóp

Jackie Chan ruhát, csokit és müzlit árul

hh
2005.04.11. 11:40
A Nagy Balhé, a Leszámolás Hongkongban és más hasonló bunyósfilmek stílusteremtő színésze három éve árulja a nevét viselő ruhamárkát, ezen kívül fitnesz- illetve étteremláncolat tulajdonosa, és idén müzliszeletet dob a kínai piacra.

Jackie Chan ma a világon a legismertebb kínai színésznek számít - Bruce Lee halála óta - és ismertségét évtizedek óta a kereskedelem világában próbálja kamatoztatni. A kungfufilmek vidám hőse jó úton halad terve megvalósítása felé, miszerint nemsokára a Jackie Chan név az élet minden területére kiterjedő márkanévvé válik - közölte az AP hírügynökség.

Ruhákat, sushit, csokit és edzéstervet Chantől

Jackie Chan saját tervezésű ruháit áruló áruháza már három éve működik, a közelmúltban pedig sushiétterem-láncot hozott létre "Jackie's Kitchen" néven. Ezen a kínaiak már nem lepődnek meg, hiszen Jackie Chan nemrég tulajdonjogot vásárolt a California Fitness edzőteremláncolat kínai, malajziai és szingapúri egységeiben is.

Április elején jelentették be a Jackie Chan-féle müzliszelet piacra dobását, ami a csokoládét gyártó JC Flavour márka legújabb terméke. A müzliszelet már a korszerű fitnesztáplálkozás követelményei szerint készül, így bizonyára könnyebben lehet majd ledolgozni a konditeremben, mint a csokoládékat. Az édességeket és fitnesz-rágcsálnivalókat kezdetben csak Kínában árusítják majd, de később a világpiacra is szeretnének betörni a JC-termékekkel - közölték az illetékesek az AP-vel.

Többmilliós tanulópénz

A villámkezű pofozkodó húsz éve vágott bele az üzleti életbe, hogy szórakoztatóipari keresetét biztosabb pénzforrásra váltsa, de eleinte leginkább milliós bukásairól lehetett hallani. "Amikor felcsaptam kereskedőnek" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek ruházati cégének harmadik évfordulóján - "azt hittem, ha a filmekben ilyen sikeres vagyok, biztos menni fog az üzlet is. Akkor még nem tudtam kiszámolni, mennyit érnek az általam vett áruk, és a költségekkel sem voltam tisztában, ezért többször is milliókat buktam."

Manapság azonban Chan hivatásos üzletemberekkel végezteti a munka gyakorlati részét, jómaga a nevét és ismertségét adja hozzá a sikeres marketinghez.

Jackie Chan egyik üzlettársa elmondta, hogy a színész áruinak skáláját az élet minden területére ki akarják terjeszteni, és hamarosan bútorok és konyhaeszközök árusításába fognak.

Jut is, marad is

Igaz, Chan mindenhol azt nyilatkozza, hogy a filmek számára a legfontosabbak, de azért az üzlet sem mehet neki rosszul, hiszen sokszor jelennek meg hírek arról, hogy nagy összegeket fordít jótékonysági célokra. "Lelkiismeret-furdalásom van amiatt a pénz miatt, amit az üzleteléssel keresek" - mondja Chan - "ezért jótékonykodom belőle. Amit viszont azzal keresek meg, hogy kiugrálok a második emeletről az életemet veszélyeztetve, azt a pénzt saját magamra fogom elkölteni."