Jimmy élt, él, és élni fog

hh
2005.09.18. 14:42
Zámbó Jimmy, a Király már négy éve halott, de még így is képes eltartani népes családját. A negyedik jubileumi Zámbó Jimmy-emlékesten a Csepeli Munkásotthonban színpadra lépett a jövő Zámbó Jimmyje is, a Zámbó Jimmy-díjas Lakatos Krisztián, és rajta kívül még vagy húsz fel- vagy letörekvő előadó.

A telt házas Jimmy-emlékdíj osztáson, a gyönyörű szocreál Csepeli Munkásotthonban a fájdalmasan korán elhalálozott Zámbó Jimmy családjának összes rokona és ismerőse fellépett, és sokuk kapott emlékdíjat is. Bár a most negyedszerre kiosztott Zámbó Jimmy-emlékdíj kicsit úgy néz ki, mint egy arany csomagolópapírral bevont csokimikulás, de láthatóan nagyon jó szívvel osztják. Az est háziasszonya Zámbó Marietta volt, Jimmy testvére, sokak szerint ő az életben maradt Zámbók lelke, most is mindenhol ott sürgött-forgott.

Legyen Ön is Zámbó!

Elképesztő galéria

A munkásotthon régi tornaórákat idéző milliőjében eleinte kényelmetlenül éreztem magam a Zámbó-család tagjait kerülgetve, de miután a személyzet nagy vonalakban felvilágosított a családtagok kilétéről, mindjárt otthonosabban mozogtam közöttük.

Eddig egyedül Zámbó Árpyról tudtam, hogy kicsoda, mert ő még hasonlít is Jimmyre, és olyan minden lében kanál, többek közt ő keverte az egész koncertet, majd beállt énekelni a Zámbó Band élére, és a szervezésből is kivette a részét. Mariettát könnyű volt megkülönböztetni, mert ő nő. Zámbó Gyuri (Öcsi) a család joviális tagja, egy humorzsák, őt hosszú lófarkáról és jellegzetes jazzénekes sapkájáról lehet megismerni. A Zámbó Bandben a dobok mögött ül, amúgy meg sokat cigizik. Zámbó Tihamér (Tihi), a Zámbó Band basszusgitárosa a család egyik legjólszituáltabb tagja, őt nemes eleganciájáról, és nagyon szép lányáról lehet megismerni. Az összetartó, vidám családot elnézve volt olyan pillanat, amikor legszívesebben én is Zámbó lettem volna.

A nagyszabású est műsorvezetője egy tupírozott női vuki, azaz Kiszel Tünde volt, aki folyton fényezte magát illetve a barátait/kollégáit. "Zámbó Jimmy a nép fia, a nép énekese volt" mondta bevezetésként, és kért egy nagy tapsot az első sorban helyet foglaló Annusnak, Jimmy anyukájának.

Győzike depressziója ellen Jimmy-díjat kapott

Klikk!

Az est egyik fénypontja, Győzike és a Romantic együttes korábban érkezett a tervezettnél, és a Zámbó-díj átvétele után sietősen távozott, mert Virág (Győzike lánya) leesett valahonnan, és a salgótarjáni kórházba szállították, ezért Győzike rohant vissza Salgótarjánba. Győzike produkciója elég minimál volt, a két énekesnő egyhelyben állt végig, ráadásul kezdenek visszahízni, de a közönség ezt is kajálta, mint mindent. A három szám lenyomása után Győzike félperces csendes meghajlással tisztelte meg a színpadon lebegő Jimmy-képet, majd kimorzsolt egy könnycseppet a szeme sarkából. Ezen nem lepődtem meg, mivel saját bevallása szerint Győzike depressziós lett a Győzike showtól.

Szomorúságára a Király fájó hiányán kívül az is okot adhatott, hogy a műsor miatt anyukája nem beszél vele, most sem jött el a fellépésére, pedig ő is Zámbó Marietta jó barátja, de a tiszteletére fenntartott szék üresen maradt.

Hihetetlen sztárvendégek

Komáromi István

A Zámbó családon kívül még rengeteg Budapest tévés és ATV-s minor sztár színpadi produkcióját megismerhettem, és ez élményben felért egy kibertérben való ugrással.

Nézzük a legdurvábbakat. A karthagós Szigeti Ferencet mindenki ismeri, ő most gitárszámokat adott elő, és feltehetően jelenlétemnek köszönhetően idős rockzenészként konferálta fel magát. Boros Dezső, az ATV sztárműsorvezetője csak nagy elefántidomárnak nevezte, Kiszel Tünde pedig visszaemlékezett azokra az időkre, amikor még együtt vezették a Halló vasárnap című műsort a Magyar Televízióban.

A szintén Jimmy-díjas Komáromi István (Pisti) fellépését sem lehet szó nélkül hagyni. Az egykori dandártábornok, majd a Belügyminisztérium főosztályvezetője mióta hátat fordított a rendőrpályának, dáridózásból él. A színpadon tizenhárom éves forma lányokkal vette magát körbe, és bőrsapkájában énekelt szívhez szóló hangon, de színpadi jelenléte számomra teljesen értelmezhetetlen volt. Ő is Jimmy barátja volt, most már családi jóbarát.

Utána Kasuba L. Szilárd, az RTL Klub Delelő című műsorának vezetője is megcsillantotta énektudását, a szerelemről, a szív fájdalmáról énekelt. Csuka Mónika be volt hirdetve, de nem ő jött, hanem a tánciskolájából küldte az MTF együttest. Soós Mercedes menyasszonyi ruhában dalolt, és közben megtudtam, hogy hiába a teltház, a szervezők elégedetlenek, mert még befértek volna vagy ezren.

Állítólag tavaly az egész nézőteret, az összes állóhelyet elfoglalták a Jimmy-rajongók, és majdnem leszakadt a karzat, annyian voltak. (Később megtudtuk, hogy korábban egy Medgyessy-, majd Gyurcsány-beszéden is kis híján leszakadt a karzat, illetve azt is számításba kell venni, hogy a legtöbb Jimmy-rajongó túlsúlyos nő.) Fellépett a Románcok, Kristóf Marcsi, Dr. Medgy és Fekete Dzsoni, pedig róluk még sosem hallottam, ellenben a plakátokon szereplő L.L. Junior, Bangó Margit és Delhusa Gjon sajnos nem jött el.

Dalban mondom el, és még hangom is van

Klikk!

A mondvacsinált énekeseken kívül szerencsére hallhattam egy-két igazán tehetséges énekest is. Marietta egyik barátnője, a szőke, tetovált mellű, erős szájkontúrt viselő Kovács Gigi (ejtsd: Dzsidzsi) például kiváló énekhanggal bír, és a megjelenése is olyan, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Gigi (Dzsidzsi) a "Csóró vagyok, de a szívem nagyon nagy" refrénű dallal kápráztatott el.

A nemrég Németországból hazajött Gáti Pál kétségtelenül nagy tehetség, gyönyörűen énekel, ha kiereszti hangját, az idős nézőkben egy pillanatra megáll az ütő, majd mikor visszatér, tapsolni kezdenek. Gáti rutinos előadónak tűnik, az ő számaira headbangelt is a közönség rendesen.

A legnagyobb közönségkedvencnek (természetesen a Zámbó Banden kívül) a helyes kis roma énekes, a fiatal Lakatos Krisztián bizonyult. Képzett énekhangján túl még abban is volt valami, ahogy kinyújtotta a karját a közönség felé. Szinte hallottam az öreg nénik apró sikolyait, amikor azt énekelte, "teveleeed", és mutatóujját a nézőtér felé irányította. Őt a belső körök az új Zámbó Jimmynek titulálják, de azt mindannyian tudjuk, hogy Jimmy nem lesz még egy, csak a legendája meg népes családja maradt meg nekünk.