horoszkóp

Michael Jacksont antiszemitizmussal vádolják

2005.11.25. 14:11
Egy zsidó érdekvédő csoport tiltakozik Jackson ellen, mert az énekes állítólag vérszívónak és összeesküvőnek nevezte a zsidó népet egy hangfelvételen.

A hét elején az amerikai televízió Good Morning America című műsorában leadták egy üzenetrögzítő hangfelvételét, amin Michael Jackson állítólag a zsidókat "vérszívónak" nevezi.

A vérét szívják

Nézegesse Jackót, ha még nem unja!

A műsor keddi adásba kerülése után egy becsületsértések ellen tevékenykedő szervezet (Anti-Defamation League) felhívta Jacksont, hogy kérjen bocsánatot "bántó és gyűlöletkeltő" szavai miatt, amik szerintük kimerítik az antiszemitizmus témakörét - írja a BBC.

A sérelmezett hangfelvételen Jackson a következőket mondta: "Kiszipolyoznak. Olyanok, mint a piócák. A zsidók összeesküvést terveltek ki, közös céljuk van."

Még pár bőr Jackóról

A hangfelvétel egyike volt azoknak a rögzítőn hagyott üzeneteknek, amiket Howard King, ügyvéd tett közzé egy olyan ügy kapcsán, amiben Jacko egyik korábbi tanácsadóját, Dieter Wiesent képviseli az énekessel szemben. Wieser 64 millió dollárra pereli Jacksont szerződésszegés és csalás miatt.

A zsidó becsületvédő szervezet amerikai vezetője, Abraham H. Foxman szerint "Úgy tűnik bármi problémája van az életben, Jackson megpróbálja ráfogni a zsidókra. Szomorú, hogy Jacksonra is hatottak azok az általános téveszmék, miszerint minden zsidó manipulatív, pénzéhes és hatalommániás."

Egyszer már zsidózott

1995-ben már Michael Jacksonnak meggyűlt a baja a zsidókkal, ekkor több zsidó csoport is felháborodását fejezte ki a "They don't really care about us" című szám szövegének következő részére: "Jew me, sue me, everybody do me" - magyarul körülbelül: "Csapj be, perelj be, mindenki végezzen ki". (Megjegyzés: az amerikai szlengben a "to jew" igenév jelentése: csalni (forrás: Jonathan Green: Slang Thesaurus), a "jew" főnév pedig eredetileg zsidót jelent.) Az énekes akkor bocsánatot kért a zsidóktól, és azt mondta, csak a rasszizmus gyűlöletességét akarta kifejezni a szóhasználattal, de egyből meg is változtatta a sértő részeket.

Foxman hozzátette, hogy remélték, hogy Jackson tanult már ebből az esetből, "de most már látjuk, hogy szíve mélyén bigott maradt".

Az énekes szóvivője, Raymone Bain elmondta, hogy Jackson nem kívánja kommentálni az esetet.