Angelina Jolie adoptált fia száz dollárba került

2004.06.25. 13:53
Beismerte bűnösségét az Oscar-díjas Angelina Jolie kambodzsai kisfiának örökbeadását intéző nő, aki vízumhamisításban és pénzmosásban működött közre, valamint tagja volt egy szervezetnek, ami szegény sorsú külföldi asszonyoktól 100 dollár körüli összegért (kb. 21 ezer forint) vásárolta meg gyermekeiket, hogy azokat az USA-ban árvaként örökbeadják.
A Reuters információi szerint az 53 éves seattle-i Lauryn Galindo és nővére, Lynn Devin 10 000 dollár (kb. 2 millió forint) körüli összegért vállalták amerikai állampolgárok számára, hogy örökbefogadható külföldi kisgyermekeket közvetítenek nekik, és intézik az eljárás teljes körű adminisztrációját. A dokumentumokból azonban az derül ki, hogy az árvaként feltüntetett gyermekek közül jópárnak élnek a szülei.

Jól ment az üzlet

Devin még decemberben elismerte bűnösségét, de egyelőre még nem ítélték el. Galindo beleegyezett, hogy a bűnesettel kapcsolatos minden anyagi javát elkobozzák, többek közt egy lakást és egy Jaguár személyautót is. Galindo védőügyvédje, Jay Stansell nem kívánta kommentálni az ügyet.

A nővérek működtették a seattle-i Nemzetközi Örökbefogadás nevű intézményt, mely 1997 és 2001 közt kambodzsai gyermekek százait helyezte el amerikai nevelőszülőknél, mígnem a gyanakvó bevándorlási hatóságok le nem állították a rendkívül elszegényedett délkelet-ázsiai országból beáramló gyerekimportot.

Pénzt keresni a nyomoron

A bírósági jegyzőkönyvek szerint egy ízben Galindo a Devinnek átfaxolt dokumentumban az alábbi megjegyzéssel hivatkozik egy 4 éves kislányra, aki szülőanyjával élt Kambodzsában: "Az apa meghalt, az anya nyomorog - Kampong Speu". Devin és Galindo ezután utasította az örörkbefogadó szülőket, hogy fizessenek 100 dollárt a gyermek szülőanyjának, 3500 dollárt pedig a Kampong Speu árvaháznak. A szervezet összesen 93 700 dollárt (közel 20 millió forintot) szedett be az örökbefogadásokért.

A két testvért a gyermekek árvának való feltüntetése és félrevezető beazonosítása miatt vízum-hamisítással, a bevételeik eltüntetésére irányuló manőverek okán pedig pénzmosással vádolják. Galindo 20 éves börtönbüntetésre számíthat, az ügyben a bírósági meghallgatások szeptemberben kezdődnek. A vád szerint az ügynökség által eddig kiközvetített gyermekek státuszát az eljárás nem érinti, azaz továbbra is nevelőszüleiknél maradhatnak.

Jolie tavaly fogadta örökbe kambodzsai születésű kisfiát, Maddoxot, miután 2001 novemberében a Tomb Raider forgatása során egy árvaházban rátalált.