'Nagyon furcsa, hogy anya vagyok'

pl
2004.10.28. 22:36
Juga Veronika saját bevallása szerint következetesen neveli Mártont, boldog párkapcsolatban él nyolc hónapos kisfia édesapjával, de nem akar hozzámenni. Gyermeke születése után elbújt a nyilvánosság elől: most először nyilatkozik arról, milyen érzés anyának lenni.
"Amikor kiderült, hogy terhes vagyok, rengetegen írtak rólam a megkérdezésem nélkül cikket. Hetet-havat összehordtak az újságokban. Többek között azt olvastam valamelyik lapban akkor, hogy nem akarom megtartani a gyereket. Hát ezért" - magyarázta a Velvetnek eltűnésének okait Juga Veronika, a Barátok közt Berényi Katája, aki ezen a héten mutatta be Farkasházi Rékával közösen írt babaszakácskönyvét.

Mi újság?

"Marci nyolc hónapos, szinte egy pillanatra nem áll meg, és szélsebesen kúszik. Tele van energiával ez a kis törpördög" - mesélt Márton Pál névre keresztelt kisfiáról a 25 éves színésznő, miközben az alig egyéves csöppség megindult édesanyjával a fürdőszoba felé. "Mozgalmas az életünk. Jövünk-megyünk a lakásban. Sajnos csak így tudunk beszélni" - szabadkozott Juga, majd boldogan újságolta, hogy Marci egyébként kapaszkodva már állni is tud. "Most épp arra tanítom, hogy mondja ki azt, hogy anya szeretlek és adjon egy puszit" - tette hozzá, aztán megpróbálta lebeszélni Marcit arról, hogy interjú közben bemásszanak a kádba.

Mindenki segít

Tekintse meg képeinket!
Juga Veronika, vagy ahogy barátai hívják, Roni élete a szülés óta teljesen megváltozott, mint mondta, eleinte nehéz volt megszoknia, hogy alig alszik Marci mellett. "Most már azért sokkal szabadabb vagyok. Korábban négyóránként szoptattam, de most már kimarad az ebéd, úgyhogy kicsit nyugisabb. Sőt, újabban néha el tudok menni itthonról, olyankor a nagyszülők vigyáznak rá, és a párom is sokat segít" - számolt be mindennapjairól a színésznő.

Nem fogta fel

Bár a bulvárlapokban számos - szerinte alaptalan - pletyka jelent meg Juga Veronikáról, elismerte: Marcit valóban nem tervezték. "A párommal három éve vagyunk együtt. Nem így akartuk, hisz dolgoztam, meg fiatalok is vagyunk. De teljesen természetesnek tartottuk, hogy ha megfogant, akkor meg is kell születnie" - mondta a Velvetnek. "Most is nagyon furcsa, hogy anya vagyok. Még mindig nem sikerült felfognom, hogy lett ez a kis emberke, akiért felelősséget vállaltunk, akinek jó életet szeretnénk megteremteni" - tette hozzá.

Gyermeke édesapjával együtt élnek, összeházasodni viszont nem akarnak. "Szeretjük mi egymást papír nélkül is" - fogalmazott az egykori Berényi Kata. Párja, András vendéglátózik, és nem szereti a nyilvánosságot.

Szigorú nevelés

Márton Pál februárban lesz egy éves, de a nevelést illetően édesanyja már most próbál körülményes és következetes lenni: "Nincs előtte egy apró vita sem, és senki nem beszélhet csúnyán". Juga szerint az is fontos, hogy egyszer tisztázza kisfiával, semmi sem igaz abból, amit a bulvárlapok várandóssága alatt írtak. "Ez a gyerek egyszer fel fog nőni. Gondolj bele, milyen érzés lesz neki, ha elolvassa a pletykákat. Pontosan ezért gyűjtöm a cikkeket, hogy aztán elmondhassam neki az igazat" - mondta.

Babáknak írt

A 25 éves színésznő nem tervezi, hogy visszatér a sorozatba. Bár hiányzik neki a stáb, a szereplők, az előkészületek, legalább addig otthon szeretne maradni kisfiával, míg Marci három éves nem lesz. "Lehet, hogy majd egy-két év múlva, ha adódik valami lehetőség, akkor tévéznék. De napi szintű dolgot egy ideig nem szeretnék csinálni" - mondta Juga, aki azonban terhessége alatt összehozott egy babaszakácskönyvet barátnőjével, Farkasházi Rékával. A szappanoperában Kertész Mónikát alakító színésznő korábban szintén az anyaszerep miatt kényszerült elhagyni a Barátok közt-öt, ám ő hamarosan visszatér a sorozatba. Farkasházi kisfia, Benjámin tíz nappal Juga Veronika babája után jött világra. Mellesleg Juga keresztfia.

"Olyan ételek receptjeit próbáltuk összeszedni, amelyeket hat hónapos kortól három éves korig fogyaszthatnak a babák. Van a könyvben bébigulyásleves-, bébimaceszgombócleves-recept, és még sok más finomságé. A legtöbb szakácskönyvvel ellentétben az ebben a könyvben található receptekhez minden hozzávalót lehet kapni itthon, mindegyik ételt elkészítettük, és meg is kóstoltuk" - mesélte Juga.

A Csemetéink csemegéi című szakácskönyvvel kapcsolatban hozzátette, óriási megtiszteltetésnek érzi, hogy a Magyar Védőnők Egyesülete is támogatja a könyvet.