Kamarás Iván mostanában mindenütt feltűnik: a moziban a Somlói galuskában szótlan vendéget alakít, a pesti színházakban egyszerre hét darabban játszik, és ő népszerűsíti Pierre Cardin új parfümjét is. A Velvet kiderítette: Kamarás Iván egy 600 köbcentis fekete Yamaha motorral száguldozik a városban, megkörnyékezni pedig legegyszerűbben úgy lehet, ha az ember segítséget kér tőle a szakdolgozatához.

Milyen darabokban láthatunk mostanában?

Hét darabban játszom jelenleg. Három megy a Tivoli Színházban: a Vágy villamosa, amibe nemrég ugrottam be, aztán a Boldogtalan Hold, és az Ügynök halála. A Pesti Színházban A macska a forró tetőn című darabban, aztán a Vígszínházban az Egy csók és más semmi, a Vörös postakocsi és a legutoljára bemutatott, A revizor.

Hogyan tudsz a sok munka mellett kikapcsolódni?

Elsősorban motorozással. Vagy az is kiváló, ha Pierre Cardin meghív Párizsba... Sokat sportolok, kempózom már két és fél éve, és jó pár éve bokszolok. Bunyózni járok minden nap vagy minden másnap délelőtt.

Úgy hallottam szeretsz motorozni. Milyen motorod van?

Hét-nyolc éve motorozgatok, és egy-két éve igen komolyra fordult ez a szenvedélyem. Egy fekete Yamaha Fazer 600-asom van, a legújabb modell, ebben az évben jött ki. Attól különleges, hogy ez egy sport-túra motor csupasz verziója, nincs raja fejidom. A hatszáz köbcentijével nem egy böszme motor, közben azért száz lóerős. Most járatom be éppen a gépet. Egész évben azzal járok, még ha esik az eső, akkor is. Egyszerűen már nem tudok visszaülni az autóba, tudod?! A városban is egész nap azzal közlekedem, és néha rövidebb túrákra megyek, mondjuk Szentendrére, Dobogókőre vagy a Velencei tóhoz. Imádom, a barátaim szerint szerelmes vagyok az én kis Yamahámba. Hát...

Olvasni szoktál?

Azt illene válaszolnom, hogy persze, de ilyen szempontból sajnos én is a kor gyermeke vagyok, sokszor csak a tévét bámulom, többnyire nem látom, csak nézem, már ahol van adás bőven éjfél után; vagy gitározgatok vagy olyasmit csinálok, ami pihenteti az agyamat. Régi magyar filmeket szoktam nézni, valahogy vonz a múlt. A francia filmeket is nagyon szeretem, legutóbbi kedvencem az Amelie csodálatos élete.

Miben játszottál utoljára?

Legutóbb a Somlói galuska című kisjátékfilmben szerepeltem. Ez már nem az első Meskó kisjátékfilmem. A Morel fiú volt az első, ezt követte A fehér alsó és most a Somlói. A Somlói galuska egy életérzés, megmutatja, hogy ebben a rohanó világban, ahol mindenki pesszimista és boldogtalan, már nem vesszük észre az apró boldog pillanatokat, a valódi értékeket. Örülök, hogy újra együtt dolgozhattam Zsolttal, aki megint remek gárdát szedett össze; Schell Juci, Nagy Ervin, Csányi Sanyi, Kun Vili bácsi és még sorolhatnám. A Belville randevú - Francia Rémes című film előtt vetítik.

Filmekben már láthattunk téged félmeztelenül, gondolom, nem vagy szégyenlős. Pucér fotózást vállalnál?

Azt gondolom, hogy színházban vagy filmen egészen más jelentése van a mezítelenségnek, mint egy "szaklapban". Az öncélú magamutogatásnak nem vagyok híve, a görcsös szakmai vetkőzésnek szerintem nem sok köze van az erotikához.

Mennyire figyelsz oda az öltözködésedre?

Időszakról időszakra változik, hogy mennyi figyelmet szentelek neki. Régebben bevásárlókörutakat szerveztem, és azt eléggé utáltam. Az utóbbi néhány évben végre találtam egy boltot, ahol mindent megtalálok, nem kell keresgélnem órákon át. Alapvetően egyszerűen öltözködöm, nincs már az a fajta kiríni vágyás bennem, mint régebben, de szeretem a karakteres cuccokat.

A lányok tapadnak rád?

Á, nem szoktak megvárni... Bár úgy vettem észre, hogy kicsit tartanak tőlem, hogy van egyfajta távolságtartás köztük és köztem, amit én nem is szeretnék elvágni, mert ez így jó. Aki kér tőlem valamit, mondjuk hogy segítsek a szakdolgozatában, azoknak sosem szoktam nemet mondani. Fanatikus rajongó is volt már, például olyan, aki minden előadásomon ott ült. Volt, aki mindig virágot adott, van, aki kedves leveleket ír.

Milyen zenét szeretsz hallgatni?

Sokfélét. Vonzódom a régi, letűnt korok világához, leginkább a sanzonokhoz. A lemezem is régi táncdalok retróstílusú modernizálásából készült. Te, én már nem tudom, milyen stílusok vannak, és néha nézem az MTV-t, de nem igazán tudom megjegyezni, az előadókat. A régiek közül David Bowie a nagy kedvencem. Ő mindig az is volt, és lesz is. Az újak közül szeretem a csajokat, például Pinket - aki sokkal többet tud, mint amilyen vonalat képvisel - meg a Beyonce is jó. A magyarok közül jó szövegei vannak a Belgának, a Tankcsapdának és a Hajós csapatának is, az Emil Ruleznek. Tulajdonképpen egy a lényeg: a jó zenét szeretem, stílushatárok nélkül.

Miért pont rád esett Pierre Cardin választása?

Az ügynöksége választott engem. Cardin fontos hivatásának tartja a fiatal tehetségek felkarolását. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy meglátogathattam, így három nap alatt alkalmam volt megnézni a birodalmát: a szállodaláncát, az étteremhálózatát, a bárokat és a kis delikátüzleteket és persze a színházát. Bevezetett a parfümkészítés alapjaiba is, megmutatta a legújabb illatkreációját, aminek még az üvegét is ő tervezte.

Mások is voltak ott?

Én voltam az egyetlen színész. Jól éreztem magam, a színházi előadás is nagyon jó volt, egy sanzonestet néztem meg. Ismert francia sanzonokat adtak elő kevésbé ismert fiatal francia színészek nagyon magas színvonalon. A parfümből pedig kaptam egy példányt, mielőtt még piacra került volna, de sajnos véletlenül eltört az üveg. Cardin ígért egy másik üveget, és nagy örömömre az egyik előadás előtt valóban ott várt rám a csomag, benne a parfümmel.