horoszkóp

II. Erzsébet nem megy el fia esküvőjére

2005.02.23. 15:41
Az angol királynő korábban arra utasította ötvenhat éves fiát és annak ötvennyolc éves menyasszonyát, hogy külön ágyban töltsék el az esküvő előtti éjszakát, most pedig hivatalosan is bejelentette, hogy nem vesz részt Károly herceg szerény menyegzőjén.

II. Erzsébet brit királynő nem vesz részt fia, Károly herceg esküvőjén - jelentette be a Buckingham palota. A királyi család hivatalos közleménye szerint az uralkodó úgy döntött, távol marad az ifjú pár polgári esküvőjéről, és csak az azt követő egyházi szertartáson teszi tiszteletét, írja a The Sun angol bulvárlap.

Csak az esküvő után

Károly trónörökös és polgári származású kedvese, Camilla Parker Bowles múlt héten csütörtökön jelentette be hivatalosan, hogy harmincöt éves románc után házasságot kötnek. Az április 8-ra kitűzött esküvő nagy port kavart Nagy-Britanniában, a sajtó a bejelentés óta gyakorlatilag csak ezzel van elfoglalva, amire leginkább II. Erzsébet ad okot. Károly hetvenkilenc éves édesanyja ugyanis - annak ellenére, hogy a hírek szerint nem örül az esküvőnek - mindenből ki akarja venni a részét és sorra olyan döntéseket hoz, amelyekkel meglehetősen kínos helyzetbe hozza Károly herceget. Legutóbb például azt az utasítást adta, hogy a herceg és menyasszonya az esküvő előtti éjszakát külön ágyban, sőt külön lakosztályban töltse, annak ellenére, hogy a jegyesek köztudottan évek óta együtt élnek.

Nem akar ott lenni

Tekintse meg képeinket!
II. Erzsébet az esküvő bejelentése után azt is kikötötte fiának, hogy szerény körülmények között házasodhat össze kedvesével, és elrendelte, hogy ne csak a szertartás, az azt követő vacsora is szerény, "alattvalókat nem irritáló" legyen. Az előzetes tervekkel ellentétben ráadásul Károly herceg nem a windsori kastélyban fog örök hűséget esküdni választottjának: az ifjú pár egy közönséges házasságkötő teremben mondhatja ki a boldogító igent. Kiderült ugyanis, hogy amennyiben a hatóságok engedélyezik, hogy a windsori királyi kastélyban legyen a szertartás, akkor a kastély felkerülne a nyilvános esküvői helyszínek listájára, és a jövőben bárki tarthatná ott az esküvőjét, ezt pedig sem a királyi család, sem a műemlékvédők nem akarják.

A polgári esküvőn mindezek mellett II. Erzsébet nem kíván részt venni, a hivatalos verzió szerint azért, hogy a ceremónia ne öltsön "túl ünnepélyes és hivatalos jelleget", írja a The Sun. Bár maga a királynő ragaszkodott a szerény körülményekhez, az indoklásban még az is szerepelt, hogy nem szeretné a nevét adni egy "ilyen egyszerű" esküvőhöz. Az udvari beszámolók szerint II. Erzsébet döntése végleges, és semmilyen körülmények között nem hajlandó megváltoztatni azt. Ott lesz azonban a brit trónörökös mindkét fia, Vilmos és Harry herceg, illetve Parker Bowles előző házasságából származó gyermekei, Tom és Laura.

A szertartás után Károly herceget és Camilla Parker Bowles-t Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán világegyház legfőbb vallási méltósága áldja majd meg, de ekkor már a királynő jelenlétében.

142 évvel ezelőtt volt ilyen

A brit történelemben volt már példa arra, hogy egy uralkodó úgy döntött, távol marad gyermeke esküvőjéről. 1863-ban Viktória királynő nem ment el fia, Edward herceg és Alexandra hercegnő esküvőjére. A királynő azzal indokolta döntését, hogy a két évvel korábban elhunyt férje, Albert herceg iránti gyász miatt nem tud részt venni a ceremónián.