horoszkóp

Jáksó fáján japán lányok, Zolee nem járt Girlandban

2006.12.24. 16:29
A reppernek a legfontosabb a kaja, Hajdúéknál egyik fa sem giccses, Gyöngyösi Nándi a csillagokra és gömbökre esküszik, Jáksónak meg fáj a torka, de japán lánykákat kötne a fájára. Férfi sztárjainkat kérdeztük díszítési szokásaikról. Kiderült, van nekik.

A pasikról talán kevesebben gondolnák, hogy fadíszítésre adják a fejüket, inkább csak felcipelik a lakásba, és - ha szerencsénk van - valahogy belekalapálják a talpba. Azt már tudjuk, hogy az utca embere szívesen keresi idén az arany és piros színekben pompázó karácsonyfadíszeket és kiegészítőket, de vajon hogyan vélekednek a témáról a sztárvilág férfi képviselői? Mint kiderült, megkérdezett celebjeink a karácsonyfatalppal való küzdelem mellett igenis kifinomult véleménnyel bírnak arról, hogy mi legyen a fán szenteste.

Zolee: csak szeretet legyen, meg kaja

Kezdjük rögtön Ganxsta Zolee-val, aki a nagy, gömbölyű díszekért van oda, ennek ellenére az ő fájuk külseje minden évben változik. "Szokott lenni lila, kék, sárga, de volt már arany is. A hasamra ütök és kitalálom, milyen színű legyen a fa" - mondja a Velvetnek, majd hozzáteszi, hogy valójában azért nem mindig ő találja ki, van, hogy valaki más is szóhoz jut a családból, és akkor olyan színű lesz.

"Nem az a fontos, milyen színű a fa, az a lényeg, hogy szeretet legyen, meg hogy milyen a kaja" - foglalja össze a lényeget, és rögtön fel is sorolja a karácsonyi menü legfontosabb állomásait. Az asztalon a rántott halnak, a kétféle krumplisalátának (majonézes és hagymás), a rántott tutyinak (ez husit rejt magában) és a halászlének mindenképp helye van, a vacsorának igen pontos a koreográfiája. Ajándékokat pedig majd csak majd huszonnegyedikén délelőtt vesz.

Visszakanyarodva a fadíszítéses témához elárulja, hogy még soha nem mert gyertyát tenni a fára égő helyett. "Azonnal felgyulladna a fa, az egész biztos. A lakásban a mécseseket szeretem, abból van is egy rakással" - véli, de a girlandról furcsa véleménnyel bír. - "Micsoda? Girlandban még nem voltam."

Felvilágosítjuk, hogy nem gáz, mi se, sőt, ez az a dolog, amit a mai napig a szerkesztőségben sokan csak boának hívunk, mert olyan, meg mert gyerekkorukban azzal játszottunk hercegnőset. "Ja, az az, ami alatt a Csapd le csacsiban kúsznak az Eperjes munkásőrei?" - esik le neki hirtelen, mire mi habozás után rávágjuk, hogy pontosan, az a girland. - "Ja, hát igen, olyan is szokott lenni a fán."

Hajdú Péter két fája

Hajdú Péternek melósabb dolga van, kettő karácsonyfát is fel kell díszítenie, egyet saját otthonában, egyet pedig édesanyjánál. Mindkét helyen plafonig érő fa áll: nála igazi, édesanyjánál meg műfenyő, Hajdú szerint azért, mert a mama unja már a porszívózást, meg mert környezetvédő. "Egyszer meglátott egy igazira hajazó műfenyőt - úgy néz ki tényleg, mint egy normandiai fenyő -, azt azonnal megvette" - mondja. "Én is ellenzem a rengeteg fa kivágását, de ez már tradíció, és olyan jó a fenyőillat."

"Amúgy az egyszerűbb díszeket kultiválom, mert nem bírom a giccses karácsonyfákat. A saját fám egyszínű, ezüst díszekkel, egyszínű szaloncukorral, ami általában Milka, mert azt szeretem. Anyukámnál vagy egyszínű bordó vagy egyszínű ezüst" - teszi hozzá. - "A karácsonyfaizzó nálam színes, anyukámnál pedig az a régifajta, sorosan kapcsolt, amiből ha egy kiég, az összeset végig kell nézegetni."

A béna díszek ideje lejárt

És bár Hajdúéknál egy csomó gyerekkori dísz van elfekvőben, a műsorvezető túlságosan bénának tartja ezeket, ezért nem rakja fel. "Nem tartom túl esztétikusnak őket, giccsesek. Volt olyan, amit még régen vettem anyukámnak, és mindenki megkérdezte, hogy ez micsoda, azóta nem hagyom, hogy felrakja a fára."

Hajdú szerint a girland is giccses, így az utóbbi időben nem használja, mert az elve, hogy minél egyszerűbb annál jobb, de azért a csúcsdíszről soha nem mondana le. "A gyertyát a fán nem tartom elképzelhetetlennek, egy barátomnál szalmaszerű díszek vannak, az ő fájukon nagyon jól mutat" - mondja. -"Na nem azért, mert jól ég, hanem mert autentikus. De a mi fáink modernek, nem lenne szép rajtuk a gyertya. Inkább a kínai karácsonyfaizzó."

Nándi saját koszorúja

Gyöngyösi Nándi, a legszebb meleg Európában hatalmas fát vesz idén karácsonyra, mivel most lesznek egy éve együtt barátjával. "Olyan mintha tizenöt éve együtt lennék, de a szó jó értelmében. Nekem az ezüst-, neki a bordó díszek jöttek be, de most vegyes felvágottat csinálunk, mivel együtt lakunk" - nyilatkozza lapunknak. - "Saját kézzel készítek továbbá ádventi koszorút is, az is bordó lesz és ezüst, meg piros, de kell még vegyek hozzá néhány kiegészítőt. A virágokat, szalagot, fakérget, szárított citromot már beszereztem."

Nándiék nagy girland-fanok, idén ezüstöt és pirosat akarnak, de csak ha nem lesz túl sok. Fájuk csúcsát csillag díszíti, mert Nándit hívja a párja csillagnak. Ezért van az is, hogy az egész lakást feldíszítették csillagokkal, meg égőkkel, még a kertet és az erkélyt is kidekorálták. "Majd veszek ablakdíszeket és azokat is felrakom. Remélem a hó megjön addigra. Az égők nálam nagyon pici fehérek, a páromnál meg ugyanolyanok, csak bordóban. Mindkettő jó, de majd meglátjuk, mindkettőt felrakjuk-e, lehet az már sok lenne."

Nándinak is voltak persze gyerekkorában elkészített díszei, de ma már inkább újakat csinál, így azokat kidobta. "Diót ezüstpapírba csomagoltunk, vagy a gyufásdobozt becsomagoltuk, mint egy ajándékot, és úgy akasztottuk a fára. Aztán régen színes papírból csináltunk csíkokat, azok láncszemekben összefűzve mentek a fára. Abból még tavaly is volt, de aztán végre kidobáltuk őket."

Jáksó és Kelet

Jáksó László a többiekkel ellentétben iróniával kezeli a kérdést. Mivel iszonyatos torokfájás gyötri, nem tud elérzékenyülni a karácsony szó hallatán, tehát ő girlandek és színes gömbök helyett legszívesebben kicsi, meztelen, japán lányokat aggatna a fára. "Tizennyolc éveseket" - mondja, majd hozzáteszi, hogy mégis inkább a Velvetet fogva hajánál fogja fellógatni a fájára, ha nem hagyjuk békén a hülyeségeinkkel.