A 34 éves pornósztár, Dolly Buster után egy topmodell, Carmen Kass is indul a júniusi európai parlamenti választásokon. Az észt származású modell legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor a Vogue magazinban közölt Gucci-reklámfotón megmutatta G betű alakúra borotvált szeméremszőrzetét.
Carmen Kass, a 25 éves észt topmodell nagy ugrásra vállalkozott: a divatlapok borítójáról a parlamenti széksorokba készül, ha honfitársai megszavazzák európai parlamenti képviselői mandátumát.

A jobbközépnek kellett

Klikk a képre!
Kass kisasszonyt Juhan Parts miniszterelnök - a Res Publica, az Észtországban hatalmon lévő, jobbközép párt tagja - választotta a 12 képviselőjelölt közé. Ezek közül az észtek szavaznak majd arra a hat küldöttre, aki a kibővült unióban képviselheti az országot. "Ez olyan lehetőség volt, amit nem lehetett kihagyni" - nyilatkozta a topmodell.

Nagyon komoly

A topmodell - akit 14 éves korában fedeztek fel - elmondása szerint csak azért fogadta el a párt felkérését, mert a Res Publica komolyan veszi a fiatalokat. "Hisznek a fiatalokban, akárcsak én. Más párt ajánlatát valószínűleg nem fogadtam volna el" - magyarázta Kass, aki a VHI/Vogue Model of the Year 2000 modellverseny győztese volt.

A kábítószer ellen küzdene

Észtországban - akár a "tízek" többi országában, amelyek május 1-jétől tagjai az uniónak - először szavaznak majd az európai parlamenti küldöttekre. Ha megválasztják, Kass aktívan szeretne közreműködni a parlament munkájában, ezért ingázni fog Strasbourg és Brüsszel között, és megpróbálja összeegyeztetni a modellhivatást a képviselőséggel. "Ha a választók bizalmat szavaznak nekem, nincs más választásom, menni kell" - mondta, és hozzáfűzte: "Eleinte bizonyára nehéz lesz. De a manökenvilágban töltött 11 év után kevés olyan dolog van, amit nem csináltam volna még, így hát nem kötelezem el magam túlzottan. Elsősorban a parlamenti munkának szentelném magam."

Ha megválasztanák, a kábítószer és a fiatalok munkanélkülisége ellen küzdene.

Az észtek nem örülnek

Az észtek egyébként nem fogadták túlzott lelkesedéssel Kass kisasszony politikai ambícióit. "Észtországban nem tapasztaltam ugyanazt a megértést, mint külföldön, ahol az emberek felhívnak, támogatásukról biztosítanak és bátorítanak" - vallotta be. "Honfitársaim talán elfelejtettek egy kicsit, mert sokáig külföldön éltem, de én nem felejtettem el az országot, tudom, hol vannak a gyökereim" - mondta. "Ha nem szavaznak rám, az sem tragédia. Az emberek szabadon választhatnak" - tette hozzá.