horoszkóp

Kate Winslet büszke az alakjára

2005.01.04. 23:28
Kate Winslet túl van egy váláson, és nem elég, hogy közben végig el kellett viselnie a sajtó rosszindulatú megjegyzéseit, a világ közvéleménye már közel egy évtizede csámcsog gömbölyded alakján. Az Elle újságírójának viszont elárulta, hogy amióta Sam Mendes felesége lett, a boldogság mindezt feledtetni tudja vele.

Azt már az elsô pillanatban látom, hogy ragyogó formában van. Hol van már az a meggyötört, kiábrándult, holtfáradt Kate, akit a válása utáni hónapokban láthattunk az újságokban!? Rám mosolyog, újabb adag kávét hörpint fel, rágyújt és olyat tesz, amire egyáltalán nem számítok: elemezgetni kezdi a szoptatás stratégiai elônyeit.

#alt# "Hetekkel Joe születése után már a Romance and Cigarettes című John Turturro-filmet forgattam. Fogalmam sincs, miért mentem bele, de ez most mindegy. Forróvérű szeretôt alakítok benne, mint mindig... Legtöbbször miniszoknya és melltartó volt rajtam, így aztán nagyon jól jött, hogy épp szoptattam. Amikor visszanéztem a felvételeket, majd' elájultam, hogy mekkora melleim voltak! Külön ki kellett volna írni ôket a stáblistára!"

Ez már a régi Kate, aki mindig is híres volt a gyakorlatiasságáról. Nekem kezdettôl fogva egyfajta szakmai transzvesztitának tűnik: a lelkében megvan egy kezdô színésznô alázata a munkája iránt, a megjelenése mégis egy igazi filmcsillagé. A népszerűséghez azonban a mai napig nem tudott hozzászokni. "Az emberek odajönnek hozzám a Tescóban, és olyanokat kérdeznek, hogy Ööö... te vagy Te, ugye? Erre én mindig elgondolkodó arccal azt válaszolom, hogy: Igen, azt hiszem, én vagyok én..."

Inkább jelenlegi párjáról, Sam Mendes rendezôrôl kezdem faggatni, akirôl egybôl elárulja, hogy ô sem nagyvilági ember. "Ha azt akarom, hogy nyugalom, biztonság és szeretet költözzön az otthonomba, nem rohangálhatok hisztis hírességként fel-alá egy Dolce&Gabbana-ruhában, mert éppen nincs meg a Manolo Blahnik-tűsarkúm... Az ilyen jeleneteket igyekszem elkerülni. - Annyit azért mosolyogva bevall, hogy néha utaznak magánrepülôvel. - Na, az viszont nagy dolog! És nagyvilági is!"

Elmeséli, hogy jelenleg Londonban és New Yorkban is élnek, amit ô, Mendes és Mia imádnak, kisfiukat, Joe-t pedig egyelôre tökéletesen hidegen hagyja. Sam persze fantasztikus édesapa. "Ez volt a legjobb a tavalyi évben! Hogy mindketten folyton ott voltunk a gyerekeink mellett, mint egy igazi család. Nem volt bébicsôsz, sem egyéb személyzet. Mondjuk én egyébként sem szeretem, ha a személyi edzô egy fedél alatt él a családdal."

Szerinte pozitívan hat a kapcsolatukra, hogy Mendes is szakmabeli. "Ha hazamegyek és elmesélem neki, mi történt aznap, pontosan tudja, mirôl beszélek. Vagy ha nem tudom, hogyan hangsúlyozzak a szerepembôl egy mondatot, ô mindig segít. Persze, nem a munkáról beszélünk állandóan. Bôven elég, ha tudom, hogy olyan ember van mellettem, aki elég empatikus ahhoz, hogy megértsen, és én is elég empatikus vagyok, hogy megértsem ôt."

"Lehetnétek a filmszakma egyik legbefolyásosabb házaspárja, mégsem adtok nagyszabású partikat, ahol mindenki jelen van, aki számít..."

"Sajnos, nem - mondja fintorogva. - Vagyis bocsánat, nem mondok igazat, mert amikor Joe három hónapos volt, egy kis ideig Los Angelesben laktunk. Épp az Egy makulátlan elme örök ragyogása című film promóciós interjúit adtam, és ezért szerveztünk pár partit, ahová meghívtuk Sam régi barátait is a különbözô filmstúdióktól. Még Leo (Di Caprio) is eljött az egyik ilyen vacsorára, ami nagy élmény volt, mert azt megelôzôen hat évig nem találkoztunk. Többször is beszéltünk telefonon, de személyesen valahogy sose futottunk össze. Szóval, a partin már javában folyt a 'Na, és arra emlékszel, hogy...'-típusú beszélgetés, amikor hirtelen rám nézett, és azt mondta: 'Te jó ég, mitôl lettünk mi ilyen kövérek?'. Én azt válaszoltam, hogy fogalmam sincs, de neki volt magyarázata: 'Én tudom. Egyszerűen nem érdekel, hogy nézek ki'."

Winslet gyakran és szívesen beszél Titanic-beli partnerérôl, bár ô maga is elismeri, milyen giccsesen hangzik, amikor azt mondja, hogy olyanok egymásnak, mint a testvérek.

#alt# "Tényleg soha nem történt köztetek semmi?" - kérdezem hitetlenkedve.

"Nem, soha! Ami engem eléggé meglepett, mert a forgatás elôtt felkészültem rá lelkileg, hogy esetleg beleszeretek. De amikor elôször találkoztunk, rájöttem, hogy rám nézve nem veszélyes, mert ô egy nagy gyerek!"

Elkerülhetetlen, hogy ne terelôdjön a súlyára a szó. "Igen, ezt sokszor a fejemhez vágták" - mondja közömbösen. Elôször azt mondták rá, hogy túl nagydarab, aztán az anorexia elleni kampány poszterein pózoltatták, majd minden adandó alkalommal hangosan gratuláltak neki, ha leadott pár kilót. A leghíresebb eset az volt, amikor számítógéppel nyújtották meg egy férfimagazin címlapján. "Amiatt még mindig forr bennem a düh. Tisztára úgy jött ki, mintha én akartam volna, hogy ilyennek mutassanak, pedig ez nem igaz!"

Kate állítja, hogy semmi baja az alakjával. "Büszke vagyok magamra! Nem könnyű két gyerek után rendesen kinézni, és én elégedett vagyok." És ma már diadala teljes tudatában gondol azokra a lányokra, akik Bálnának csúfolták a suliban. Az egyetlen változás, amit észreveszek rajta, hogy kicsit megfontoltabb lett. Néha még magának is ellentmond azzal az eszement vággyal, hogy mindent becsületesen, ôszintén csináljon. Már a harmadik cigarettára gyújt, amikor zavartan megjegyzi: "Normális esetben nem dohányzom ennyit, de most kihasználom az alkalmat, hogy nincsenek itt a gyerekek."

Az egyetlen titok Kate Winslet körül a volt férje, Jim Threapleton személye. Még a nevét sem hajlandó kiejteni a száján, mindig "Mia édesapja"-ként emlegeti. Pedig egykor így beszélt a kapcsolatukról: "Mindent szeretek vele kapcsolatban. És imádok ennyire szeretni valakit!" De mivel mindannyiunknak megvan a maga technikája, amivel az ilyen ügyeket kezeli, nézzük el neki is, ha van egy-egy józan ésszel nehezen követhetô pillanata.

A cikk teljes változata a januári Elle magazinban olvasható.