A Kendermag Egyesület polgári engedelmességi mozgalmához csatlakozva Soma majdnem feljelentette magát marihuána-fogyasztás miatt, de visszalépett, mert nem akart vizeletmintát szolgáltatni a rendőrségnek. László M. Miksa a Ladánybene 27-ből legalizálna, Bakács Tibor Settenkedő pedig a svájci mintát ajánlja. Csernus Imre szerint felelőtlenség volna, ha nem büntetnék a drogfogyasztást, és az akció hülyeség.

Soma a vizelet miatt visszalépett

Soma
Soma - aki éppen egy szegedi pszichiátriai konferenciára igyekezett - korábban sem titkolta, hogy régebben spanglizott, és még a mai napig beleslukkol egy éppen arra járó cigibe, ezért nem volt meglepő, hogy a dekriminalizáció pártján áll. Sőt, értesüléseink szerint szó volt arról is, hogy a Kendermag Egyesületet régebben is támogató Soma feljelenti önmagát a rendőrségen. Az utolsó pillanatban azonban meggondolta magát, arra hivatkozva, hogy megalázó volna számára a vizeletét lötyögtetni a rendőrök előtt. „Maximálisan támogatom a mozgalmat, de nem jelentem fel magam, mert azt gondolom, én egy hiteles ember vagyok, ezért az adott szavamnak elégnek kell lennie” – mondja Spitzer Gyöngyi, akinek elmondása szerint nem jött be a szívás.

Többezer éves szívás

Mire számíthat a kábítószert-fogyasztó?
A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet képviselője szerint a drogfogyasztáson kapott fiatal a legrosszabb esetben két évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, a gyakorlatban szigorú esetben elképzelhető felfüggesztett börtönbüntetés, de a legtöbbször a bíróság pénzbüntetést szab ki a delikvensre.

Soma szerint a kulturált nyugati mintát követve a szoft és hard drogok különválasztására, dekriminalizációra, drogterápiára és tájékoztatzásra volna szükség. „A drogok több ezer éve minden kultúrában jelen vannak (vegyük csak a sámánokat), és erre jönnek a törvényhozók, és gondolkodás nélkül betiltják. Fiatalok életét tehetik tönkre azzal, hogy kirúgják az iskolából egy fél zacskónyi fű miatt, amit ráadásul úgy vesznek el tőle, hogy alsógatyára vetkőztetik az aluljáróban a motozás során. Egy csomó pénz megalázó tortúrákra, durva razziákra megy el – ezek már diktatorikus eszközök" - érvel a jazzénekesnő, aki orwelli antiutópiát lát a drogfogyasztók üldözése kapcsán kibontakozni.

Miksa legalizálna

#alt#
László M. Miksa
Nem éppen meglepő módon Somáéhoz hasonló véleményen van László M. Miksa, a Ladánybene 27 reggaezenekar frontembere is. Amikor hallottak a Kendermag Egyesület akciójáról, a jamaikai hagyományokat követő zenekarral azonnal összeültek, hogy megbeszéljék, mi legyen. "Arra jutottunk, hogy nem adjuk fel magunkat, mert szabadlábon a zenénkkel sokkal többet tehetünk az ügy érdekében" - mondja. Miksáék maximálisan rokonszenveznek az egyesülettel, és úgy gondolják, nem csak a marihuána legalizásáért folyik küzdelem.

"Én is a tiltásban nőttem fel,” - meséli - „és tudom, hogy az nem egy hatékony módszer. Igaz, még Hollandiában is gondokat okozott a liberális drogpolitika, mert ahhoz egy felnőtt társadalom kell, de úgy érzem, a mi társadalmunk már elég érett. Egy tudatosabb drogpolitika hatékonyabb lehetne, mint az, hogy rettegésben tartanak bizonyos rétegeket. A kulturált fogyasztást és terjesztést kéne inkább elősegíteni, és sokkal nyíltabban hozzáállni a kérdéshez, véli a frontember.

Settenkedő szerint heroikus a küzdelmük

Bakács Tibor
Bakács Tibor Settenkedő nem áll ilyen egyértelműen a legalizálás pártján, de azért ő sem elégedett a mostani helyzettel. „A név, hogy „engedelmességi” mozgalom nagyon tetszik nekem,” – osztja meg gondolatait az akcióról - „mert jelzi, hogy olyan nálunk a helyzet, hogy aki engedelmeskedik, az börtönbe kerül. Úgy látom, magát az államot akarják felszólítani a törvény betartatására. Nem hiszem, hogy sikeres lesz az akciójuk, mert itthon bűnözőnek tekintik a drogost. "A Kendermag Egyesület küzdelmét inkább heroikusnak látom" - nyilatkozza Bakács.

Azt megérti, hogy az állam nem tolerálhatja a szabad drogozást, és hogy ha az illetékesek azt látják a statisztikákból, hogy egyre nő a drogosok száma, akkor szigorítani próbálnak, de szerinte nem ez a megoldás. "Nem értem miért a drogfogyasztót akarják megfogni, ezért szerintem a svájci drogpolitikát lenne érdemes átvennünk"- véli.

Csernus szerint felelőtlenség

Csernus Imre
Az előtte szólókkal merőben ellentétes állásponton van Csernus Imre pszichiáter, aki foglalkozása miatt sokat találkozik a drogtémával. „A legalizálásnál elhibázottabb döntést el sem tudnék képzelni. Az angoloknál is pont most kezdik magukat meggondolni, hogy a marihuánát visszaminősítik az eggyel szigorúbban szankcionált drogok kategóriájába, erre a Kendermag Egyesület jön, és felelőtlenül legalizálni akar" - mondja. "Amit ők közérdeknek hisznek, valójában egy nagyon káros és felelőtlen dolog." -véli Csernus, szerinte épp ezért szerinte az akciójuk semennyire sem lehet eredményes.

Ez nem az az ország

Csernus úgy véli, legalizáció helyett a mai magyar társadalom mentálhigiénés állapotán kéne inkább javítani. Úgy gondolja, akik a holland példával jönnek, azok nem veszik tekintetbe, hogy az ottani a mentalitás, a szociális és az egészségügyi helyzet is összehasonlíthatatlan a magyarral.

Rákattanni és bekattanni

Elmondta, a pszichiátrián az utóbbi három-négy évben egyre több olyan beteget kezel, akik egyszeri fűszívás miatt bekattannak, de olyanokat is, akik hat-nyolc év füvezés után arra panaszkodnak, hogy a fű miatt atomjaira hullott szét az életük. Mint mondta, tudományosan többször bebizonyították már, hogy a marihuána függőséget okoz. A fű alattomos bomlasztó hatására is felhívja a figyelmet: Csernus szerint a fogyasztás hosszú távon szociális izolációhoz, fokozódó memóriavesztéshez, erőszakossághoz, ingerlékenységhez, rossz döntések meghozásához és paranoiához vezethet.

A Kendermag Egyesületről a pszichiáter azt gondolja, csak jól hangzó sallangokkal érvelnek, de szerinte nem olyan vészes a helyzet, mint ahogy azt ők beállítják. "Én még nem nagyon találkoztam olyan emberrel," - mondja - "akit a drogozás miatt hátrányos megkülönböztetés ért volna. Olyat hallottam, hogy az iskolából kirúgtak valakit, de hogy valaki csupán fogyasztásért börtönbe került volna, olyat nem" - véli a pszichiáter.