Kepes: 'Öt éve még gyerek voltam'

dns
2004.12.15. 20:19
Hosszú szünet után jövőre visszatér a képernyőre Kepes András. Az újjáélesztett Desszert műsorvezetője lapunknak elmondta, ezúttal harmincas fiatalokról készít műsort, mert Kernhez és Gálvölgyihez már nincsenek kérdései. Kérésünkre betegségéről is beszélt, amit már nem szívesen emleget.

"Egyik könyvemben beszámoltam a rákos betegségemről, és a gyógyulásomról. Azóta volt már alkalom, hogy hasonló helyzetben lévő emberek megkerestek. Ilyenkor megpróbálom megerősíteni őket, hogy vegyék fel a harcot, de már nem szívesen emlegetem az életemnek ezt a szakaszát. Nem szeretném a betegségtudatomat őrizni" - mondta Kepes András a krónikája második kötetére utalva az RTL Klub karácsonyi műsorait bemutató sajtótájékoztató után. Azóta azonban szerepet vállalt egy daganatos beteg gyerekek megsegítésére létrejött alapítványban.

Felnőtté válás

Kepes András
Kepes András
"Személyesen is próbálok pénzt gyűjteni, hogy a gyerekek mielőbb gyógyulhassanak. Programok szervezésével is foglalkozunk. Nyaranta táboroztatjuk a daganatos gyerekeket, és szeretnénk, ha ez a kezdeményezés kibővülne Európában is"- folytatta Kepes, aki elmondta, lehetőség szerint meglátogatja a táborozókat, de nem tartozik azok közé, akik részt vesznek a közös játékokban.

"Változtam a betegségem hatására, de lehet, hogy anélkül is változtam volna az idő múlásával. Komolyabb lettem: öt éve még gyerek voltam " - mosolygott Kepes. Az íróként is ismert tévés személyiség néhány éves szünet után 2005 elején újból feltűnik a képernyőn Desszert című műsorával. A vacsora-interjúkat egykor a közszolgálati tévé sugározta, ezúttal csak négy új résszel jelentkezik.

A nézők Kepest akarták

"Mielőtt megállapodtunk volna a televízió vezetőségével, hogy újraindítjuk a Desszertet, készült egy felmérés, amelyikből kiderül, a válaszadók nagy része örömmel fogadná a műsort. Én azonban óvatos duhaj vagyok" - mondta Kepes. Hozzátette, fontos volt, hogy olyan emberek szerepeljenek a műsorban, akikkel még ő sem beszélt. Az egykori interjúalanyai közül például Kern Andrásról nála is jobban tudja, hogyan lett színész. Gálvölgyi Jánoshoz sincsenek már új kérdései.

"Felnőtt körülöttünk egy generáció. A mai harmincas fiatalok közt sokat találunk, akik élete példaértékű lehet mások számára is" - mondta a műsorvezető, akit arról faggattunk, hogyan talál rá a vacsorapartnereire.

Egyszeri bukta

"Vezetek egy névlistát. A szerkesztőim felkeresik a listán szereplő embereket, és kiválasztják a legérdekesebbeket. Végül együtt döntünk arról, kit hívunk meg. Van olyan vendég, akivel az asztalnál találkozom életemben először. Eddig csak egyszer fordult elő, hogy elhibáztuk, és olyan embert hívtunk meg, akivel nem tudtam mit kezdeni. Azt a műsort nem engedtem adásba. Mivel akkoriban én voltam a producer, százezreket buktam rajta" - vallotta be Kepes.

Az újraélesztett műsort úgy igyekszik a kereskedelmi műsorok közé illeszteni az RTL Klub, hogy néhány helyen modernizálta. Filmszerűbb lesz, nem csupán egy vacsora közvetítése.

Hús-vér vacsora

"Ez a műsor azért lehetett sikeres, mert valós helyzetben, természetes körülmények közt rögzítettük. Igaziból vacsoráztunk, igazi beszélgetést folytattunk. A helyszín, és a pincérek is igaziak voltak" - mondta Kepes, aki a Desszerten kívül még egy új műsorral jelentkezik 2005-ben. A másik a kilencvenes években készült Apropó című, úti riportokhoz hasonló műsor lesz.

"Nemsokára Afrikába utazom egy új részt felvenni. Alapvetően a különböző nemzetek hétköznapi kultúrája érdekel. Például azt szeretném bemutatni, és megmagyarázni, miért pálcikával esznek a japánok, és miért jobb kézzel az indiaiak" - zárta a beszélgetést a műsorvezető.

Kepes író-világutazó-vacsorázó
2005 visszatérője egykor magyar-esztétika szakos diákként a Stanford egyetemen is tanult. Vendégtanárként azóta többször visszatért Amerikába. Első igazi állását a Magyar Rádiónál kapta, ahol a spanyol szekcióban dolgozott. A nyolcvanas években már feltűnt a királyi képernyőn, a Stúdió című kulturális magazin főszerkesztő-helyettese volt hét éven keresztül. Legismertebb saját produkciója a 1994-től négy évig létező Desszert című pulóveres, beszélgetős műsor, és a kilencvenes évek elején indult Apropó című road-doku. 2000-ben Oázis című egész estés műsorral is jelentkezett, de ez csupán egy évig volt műsoron. Az RTL Klubon először két évvel ezelőtt jelent meg Kepes Könyv-jelző című kulturális műsorával késő éjjelente. Könyvei közül a legismertebbek a 86-ban megjelent Szerencsés útjaim, a kilencvenes évek végén írt Kepes Krónika - Beszélgetések, és a könyv második része a Történetek. A kortárs irodalmat Könyv-jelző című könyvének három kötetével igyekezett megismertetni.